Aile hekimliği polikliniğine başvuran hastaların beden kitle indeksi ve depresyon düzeyleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between body mass index and depression levels of patients applying to family medicine outpatient clinic
- Tez No: 956495
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU AYRALER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Beden kitle indeksi, Depresyon, Sosyodemografik faktörler, Obezite”, Body Mass Index, Depression, Sociodemographic Factors, Obesity”
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmada, aile hekimliği polikliniğine başvuran hastaların beden kitle indeksi (BKİ) ile depresyon düzeyleri arasındaki ilişki ve bu ilişkiyi etkileyen sosyodemografik faktörlerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu tek merkezli, kesitsel araştırma, 16 Ekim 2024 – 16 Nisan 2025 tarihleri arasında Giresun Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniği'ne başvuran 205 bireyle yürütülmüştür. Örneklem büyüklüğü G-power analiziyle belirlenmiş, etik onay 16.10.2024/05 karar numarasıyla alınmıştır. Katılımcılara boy-kilo ölçümleri, sosyodemografik bilgileri içeren 11 soruluk anket ve Beck Depresyon Ölçeği uygulanmıştır. Veriler SPSS 26.0 ile analiz edilmiş, anlamlılık düzeyi p < 0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Bu çalışmada, BKİ ile depresyon arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmazken; yaş ile BKİ arasında pozitif, yaş ile depresyon arasında ise negatif yönde zayıf ilişkiler saptanmıştır. Kadınların ve bekar bireylerin depresyon düzeyleri daha yüksek bulunmuştur. Evli, düşük eğitim seviyesine sahip ve çalışmayan bireylerin BKİ değerleri anlamlı şekilde daha yüksektir. Ayrıca, düzenli fiziksel aktivite yapan bireylerin depresyon düzeyleri daha düşük bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışmada, BKİ ile depresyon düzeyleri arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Bu sonuç obezite ve depresyonun çok boyutlu ve bireysel farklılıklara bağlı bir etkileşim gösterdiğini ortaya koymaktadır. Bu nedenle birinci basamakta fiziksel ve ruhsal sağlığı kapsayan bütüncül, multidisipliner yaklaşımlar önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: This study aimed to evaluate the relationship between body mass index (BMI) and depression levels among patients presenting to the family medicine outpatient clinic, as well as the sociodemographic factors influencing this relationship. Materials and Methods: This single-center, cross-sectional study was conducted with 205 individuals who applied to the Family Medicine Outpatient Clinic of Giresun University Training and Research Hospital between October 16, 2024, and April 16, 2025. The sample size was determined using G*Power analysis, and ethical approval was obtained with decision number 16.10.2024/05. Participants underwent height and weight measurements, completed an 11-item questionnaire covering sociodemographic information, and were administered the Beck Depression Inventory. Data were analyzed using SPSS version 26.0, and a significance level of p < 0.05 was considered statistically significant. Results: In this study, no significant relationship was found between BMI and depression; however, a weak positive correlation was observed between age and BMI, and a weak negative correlation between age and depression. Depression levels were found to be higher among women and single individuals. BMI values were significantly higher among married, less educated, and unemployed individuals. Additionally, those who engaged in regular physical activity had lower levels of depression. Conclusion: In this study, no statistically significant relationship was found between BMI and depression levels. This result suggests that obesity and depression interact in a multidimensional manner, influenced by individual differences. Therefore, holistic and multidisciplinary approaches that encompass both physical and mental health are recommended in primary care.