Ökse otu (Viscum album L.)'nun kardeş kromatid değişimi üzerine etkisi
The effects of Viscum album L. on sister chromatid exchange
- Tez No: 194043
- Danışmanlar: PROF.DR. NURTEN ÖZÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Kardeş kromatid değişimi, pestisit, ökse otu, Sister chromatid exchanges, Pesticide, Viscum album
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
51ÖZETÇalışmamızda son yıllarda kanser vakalarında belirgin bir artışın saptandığı,Senirkent ilçesine bağlı Büyük Kabaca kasabasında yaşayan ve sulu tarımla aktif olarakuğraşan bireyler üzerinde KKD sıklığı araştırıldı. Bu amaçla pestisit uygulayan gönüllü 30kişiden alınan kan örneklerindeki KKD sıklığı ile yine aynı yörede yaşayan ve pestisituygulamayan kontrollerin KKD sıklığı karşılaştırıldı ve Viscum album L.'un KKD sıklığıüzerine etkisi araştırıldı.Yaş ortalaması 36,3 ± 9,5 olan vaka grubunun iki tanesi hariç tamamının ortalama18,6 ± 8,9 yıldır sigara içtiği, 21 kişinin aynı zamanda ortalama 12,2 ± 5,8 yıldır alkolkullandığı yapılan anket sonucunda tespit edildi. Vaka grubunun hücre başına düşenortalama KKD değerleri 10,4 ± 1,0 olarak bulundu. Genel olarak, alkol alış sıklığı dışındadiğer özellikleri bakımından istatistiki olarak bir farkın olmadığı kontrol grubunda ise hücrebaşına düşen ortalama KKD değeri 6,1 ± 1,3 olarak tespit edildi. Her iki grup arasındaki farkindependent-t testine göre oldukça anlamlı bulundu. Bu durum uygulanan pestisitlerinbireyler üzerinde sitogenetik açıdan zararının olduğunu göstermektedir. Bu zararınoluşmasında çalışma grubumuzdaki bireylerin çoğunun pestisit uygularken hiçbir koruyucuönlem almamasının da etkili olduğu düşünülmektedir. Çalışmamızda, yaş, sigara içilmesi,alkol kullanılması, alkol süresi ve ilaçlanan alan ile KKD sıklığı arasında bir korelasyonsaptanmazken sigara içim süresi, sigara miktarı ve alkol sıklığı ile korelasyon olduğugözlenmiştir.Viscum album L.'un çeşitli farmakolojik etkilerinden dolayı değişik hastalıklarıntedavisinde hatta kanser tedavisine yardımcı olarak kullanıldığı bilinmektedir. Bazı kanservakalarının erken teşhisinde kullanılan KKD üzerine Viscum album L.'un etkisininaraştırıldığı çalışmalardan yola çıkarak KKD sıklığının oldukça yüksek bulunduğu vakagrubuna, üçüncü bir grup olarak Viscum album L ekstraktı eklendi. Viscum album L ekstraktıeklendikten sonra KKD değeri 6,5 ± 1,1 olarak bulundu. Bu değer vaka grubunun KKDdeğeri (10,4 ± 1,0) ile karşılaştırıldığında, istatistiksel olarak oldukça anlamlı olduğu görüldü(p0,05).Bulgularımız pestisit uygulaması yapan bireylerin KKD sıklığının kontrollereoranla önemli ölçüde yüksek olduğunu gösterirken, bu durum ise pestisitlerin zararlarınınsitogenetik düzeyde olabileceğini düşündürmektedir. Çalışmamızda uygulanan dozdakiViscum album L ekstraktının da bu zarar üzerinde iyileştirici etkisinin olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
52SUMARRYIn the research, The effects of Viscum album L. on sister chromatid exchanges, thefrequency of KKD was investigated between people who are familiar with agriculture, livein Buyukkabaca, a town of Senirkent, where the number of cancer patients has increasedenormously. With this aim, the frequency of KKD in blood samples of 30 volunteer peoplewho use pesticide, was compared with the blood samples of control groups' people whodon't use pestisit, and then the effects of Viscum album L. on the frequency of KKD wasresearched.After filling out a questionare, it was fixed that, except two patients all patientswhose age avarage was 36,3 ± 9,5, have been smoking approximately 18,6 ± 8,9 years andtwentyone of these patients also have been drinking alcohol approximately 12,2 ± 5,8 years.The avarage number of KKD in patient group cells was found to be 10,4 ± 1,0. In general,in the control group, there weren't any statistical difference except the frequency of drinkingalcohol. However, the avarage KKD number was found to be 6,1 ± 1,3. A significantdifference between two group was determined by using independend-t test. This situationshows that pestisits cause sitogenetic defects on people. It might be a factor that many peoplein the study group did'nt take measures to prevent the defects of pestisits when they usethem. Although, there wasn't found any correlation between age, smoking cigarettes,drinking alcohol, the time of alcohol addiction, the area of using pestisit and the frequency ofKKD, It was shown that there was a correlation between the time of smoking addiction, thenumber of cigarettes and the amount of alcohol.Because of some pharmacological effects of Viscum album L., it is known that theplant is used as an auxiliary in treatments of some illness even cancer. Starting out by surveyin which there were some investigations about the effects of Viscum album L. on KKD thatis used to diagnose some type of cancer in early stages. Viscum album L. extract was addedas a third group in patients group whose KKD frequency was really high. After adding theextract of Viscum album L., KKD number was found to be 6,5 ± 1,1 as this numbercompared with the KKD number (10,4 ± 1,0) of patient group, there was a statisticalsignificance (p0,05). Although, the findings are stated that the KKDfrequency of people who use pestisits; are very higher than the control groups peoples' KKD,the condition should be the reason of the sitogenetic defects that pestisits cause. In theresearch, it is indicated that the amount of Viscum album L. extract that was practised duringthe search, benefit the defects of pestisits.