Sefiderokol'ün karbapeneme dirençli Gram negatif çomaklara karşı etkinliğinin araştırılması
Investigation of the effectivness of cefiderecol against carbapenem – resistant Gram negative bacilli
  1. Tez No: 956579
  2. Yazar: DERYA MORDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR NAKİPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Cefiderecol, carbapenem, Klebsiella spp, Pseudomonas aeruginosa
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Mikrobiyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Hastane enfeksiyonu etkeni olan karbapenem dirençli Gram negatif çomaklar (KDGNÇ) dünyada ve ülkemizde üriner sistemi, kan dolaşım sistemi ve solunum sistemi başta olmak üzere bunun gibi çok çeşitli enfeksiyonlara neden olmaktadır. Bu enfeksiyonların tedavisinde çok kısıtlı da olsa yeni antibiyotikler çıkmaya başlamıştır. Sefiderokol bu antibiyotiklerin başında gelmektedir. Bu tez çalışmasında çeşitli klinik örneklerinden izole edilen 165 KDGNÇ çalışmaya alınmıştır. Bu suşlardan 140'ı Klebsiella spp., 20'si Pseudomonas aeruginosa, 4'ü Enterobacter spp., ve biri Escherichia coli, Vitek-2 otomatik sistem ile tanımlanmıştır. Sefiderokol'ün test edilen suşlara karşı minimum inhibitör konsantrasyonu (MİK) sıvı mikrodilüsyon yöntemiyle ve minimum bakterisit konsantrasyonu (MBK) antibiyotiksiz Mueller Hinton Agar (MHA) besiyerine kültürü yapılarak saptanmıştır. Toplam 165 suştan 121 (%73,3)'i duyarlı (≤2 μg/ml) ve 44 (%26,7)'ü dirençli (≥2 μg/ml) olarak saptanmıştır. 140 Klebsiella spp., suşlarından 103 (73,6)'ü duyarlı ve 37 (%26,4)'si dirençli, 20 P. aeruginosa suşunun 13(%65)'ü duyarlı, 7 (%35)'si dirençli, Enterobacter spp. ve E.coli'nin tamamının duyarlı olduğu tespit edilmiştir. Sefiderokol'ün MİK50 değeri >1 (μg/ml) duyarlı ve MİK90 değeri ise >4 (μg/ml) dirençli olarak saptanmıştır. Sefiderokol antibiyotiğine duyarlı olan toplam 121 suştan yapılan MBK deneyinde, MBK50 değeri 2 (μg/ml) duyarlı ve MBK90 ise >4 (μg/ml) dirençli olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak, Sefiderokol'e dirençli suşlar saptansa bile bu yeni antibiyotik KDGNÇ enfeksiyonlarında iyi bir tedavi seçeneği olarak görülmektedir. Anahtar Kelimeler : Sefiderokol, karbapenem, Klebsiella spp., Pseudomonas aeruginosa, hastane enfeksiyonu. Bu çalışma İstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi Tarafından desteklenmiştir. Proje No : TYL-2022-39508
Özet (Çeviri)
Carbapenem-resistant Gram negative bacilli (CRGNB), which are the causative agent of nosocomial infections, cause very serious infections, specially in the urinary system, blood circulatory system and respiratory system, in the world and in our country. New antibiotics have begun to emerge, albeit very limited, in the treatment of these infections. Cefiderocol is one of these antibiotics. In this thesis study, 165 CRGNB isolated from various clinical samples were included in the study. Of these strains, 140 were Klebsiella spp., 20 Pseudomonas aeruginosa, 4 Enterobacter spp. and one Esherichia coli identified with Vitek-2 autotomatic system. The minimum inhibitory concentration (MIC) of cefiderecol against the tested strains was determined by broth microdilution method, and the minimum bactericidal concentration (MBC) was determined by culturing on antibiotic free- Mueller Hinton agar (MHA) medium. Of the total 165 strains, 121 (73,30%) were detected as sensitive (≤2 μg/ml) and 44 (26,70 %) as resistant (≥2μg/ml). Among 140 Klebsiella spp. isolates; 103 (73,60%) were sensitive and 37 (26,40%) were resistant, 13 (65%) of the P. aeruginosa strains were sensitive and 7 (35%) were resistant, and all Enterobacter spp., and E.coli isolates were found to be sensitive. The MIC 50 value of cefiderocol was determined as >1 (μg/ml) as sensitive, and MIC of 90 as >4 (μg/ml) as resistant. In the MBC experiment performed on a total of 121 strains sensitive to cefiderocol antibiotic, MBC 50 was determined 2 (μg/ml) as sensitive, and MBC 90 was determined as >4 (μg/ml) resistant. We concluded that even if strains resistant to cefiderecol are detected, this new antibiotic appears to be a good treatment option for CRGNB infections.