Konjenital kardiyovasküler cerrahi geçirmiş pediatrik yoğun bakım ünitesinde yatan hastalarda PRISM III, PIM2 ve pelod skorlama sistemlerinin mortalite tahminindeki etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparasion of effects of PRISM III, PIM2 and pelod scoring systems in mortality estimation in patients undergoing congenital cardiac surgery in pediatric intensive care unit
  1. Tez No: 659958
  2. Yazar: ŞEYMA SAYIT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURGÜL YURTSEVEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: PRISM III, PIM2, PELOD, STAT, mortalite, konjenital kardiyak cerrahi, PRISM III, PIM2, PELOD, STAT, mortality, congenital cardiac surgery
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Giriş ve Amaç: Genel pediatrik YBÜ (Yoğun Bakım Ünitesi)'lerinde PRISM III (Pediatric Risk of Mortality III), PIM2 (Pediatric Index of Mortality 2) mortalite skorları ve PELOD (Pediatric Logistic Organ Dysfunction) organ yetmezliği skoru mortalite ve morbidite tahmini için sıklıkla kullanılmaktadır. Ancak bu skorlama sistemlerinin konjenital kardiyak cerrahi geçirmiş spesifik grupta etkinliği bilinmemektedir. Çalışmamızda birincil olarak bu skorlama sistemlerinin bu spesifik grupta mortalite ve morbiditeyi öngörme başarısını değerlendirmeyi ve skorlama sistemlerini birbirleri ile kıyaslamayı ve ikincil olarak da bu sistemlerinin STAT (STS-EACTS Congenital Heart Surgery Mortality Score) kategorisi ile ilişkisini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Konjenital kalp cerrahisi geçiren, 18 yaşından küçük hastalar postoperatif ilk günde değerlendirildi, parametreler kaydedildi. İlk 24 saat içindeki en anormal bulgular kullanılarak PRISM III ve PELOD skoru, ilk 1 saat içindeki veriler kullanılarak PIM2 skoru hesaplandı. Yapılan cerrahi prosedüre göre hastaların STAT kategorisi belirlendi. Klinik sonuçlar 7 günlük ve 30 günlük mortalite olarak belirlendi. YBÜ yatış süresi, hastanede toplam yatış süresi, re-entübasyon, cerrahi revizyon, gelişen komplikasyonlar ve yeniden YBÜ'ne yatış morbidite göstergeleri olarak belirlendi. Bulgular: Çalışmaya toplam 116 hasta dahil edildi. Hastaların yaş ortalaması 3850,41 ay idi. Çalışma süresinde 6 hastanın ölümü ile tüm hastalar için 30 günlük mortalite oranı %5,2 idi. Sağ kalan hastaların PRISM III (p:0,032), PIM2 (p:0,02) ve PELOD (p:0,01) skorları ölen hastalara göre anlamlı düzeyde düşük bulundu. 7 günlük mortalite açısından yapılan ROC eğrisi analizinde; PRISM III skoru için eğri altında kalan alan 0,815, PIM2 skoru için 0,960, PELOD skoru için 0,948 bulundu. Skorlama sistemlerinin mortalite üzerindeki etkinlikleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmadı (p>0,05). STAT kategorisi ile PELOD (p:0,032), PIM2 (p:0,001) arasında anlamlı ilişki varken PRISM III (p>0,05) arasında anlamlı ilişki bulunmadı. Sonuç: PRISM III, PIM2 ve PELOD skorlama sistemlerinin konjenital kardiyak cerrahi geçirmiş spesifik hasta grubunda mortalite ve morbiditeyi öngörmede etkilidir ve bu skorlama sistemlerinin etkinlikleri arasında anlamlı oranda farklılık yoktur.
Özet (Çeviri)
Indroduction and Aim: PRISM III (Pediatric Risk of Mortality III), PIM2 (Pediatric Index of Mortality 2) and Dysfunction PELOD (Pediatric Logistic Organ) are frequently used for predicting mortality and morbidity in general pediatric ICUs (Intensive Care Units). However, the effectiveness of these scoring sistems in a specific group patients undergoing congenital cardiac surgery (CCS) is unknown. In our study, we aimed primarily to evaluate the success of these scoring systems in predicting mortality and morbiditiy in this specific group, to compare the scoring systems with eachother, and secondly to evaluate the relationship of these systems with the STAT (STS-EACTS Congenital Heart Surgery Mortality Score) category. Materials and Methods: Patients younger than 18 years of age who had undergone CCS were evaluated on the first postoperative day in the ICU and parameters were recorded. PRISM III and PELOD scores were calculated using the most abnormal values in the first 24 hours, and PIM2 score was calculated using the data within the first 1 hour. STAT category was determined according to the surgical procedure. Clinical outcomes were determined as 7-day mortality and 30-day mortality. Morbidity indicators were determined as the length of ICU stay, total hospital stay, re-intubation, surgical revision, complications and re-admission to the ICU. Results: The study included 116 patiens. The average age of the patiens was 3850,41 months. 6 patients were death during the study period and the rate of mortality at 30 days was %5,2. PRISM III (p:0,032), PIM2 (p: 0,02) and PELOD (p: 0,01) scores of the surviving patiens were found to be significantly lower than the patients who died. The area under the curve was found to be 0,825 for the PRISMIII score, 0,960 for the PIM2 score and 0,948 for the PELOD score in the ROC curve analyses made in terms of 7-day mortality. There was no statistically significant difference between the effectiveness of scoring systems to predict mortality (p>0,05). While there was a significant relationship between STAT category and PELOD (p:0,032) and PIM2 (p:0,001); there was no significant relationship between PRISM III and STAT category (p>0,05). Conclusion: PRISM III, PIM2 and PELOD scoring systems are effective in predicting mortality and morbidity in specific patient groups who undergoing CCS and there is no significant difference between the effectiveness of these scoring systems.