Genotypic differences in nitrogen efficiency and rootstock potential of some local tomato varieties of ghana and turkey
Bazı türk ve gana yerel domates çeşitlerı arasındaki genotipik azot etkinlik faklılıkların ve anaçlık potansiyellerin belirlenmesi
- Tez No: 521092
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH ULAŞ, PROF. DR. HALİT YETİŞİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: N alımı, N kullanımı, domates, biyokütle, aşılama, güçlü anaç, N uptake, N utilization, tomato, biomass, grafting, vigorous rootstock
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Yetiştiricilerin daha fazla ürün elde etmek amaçıyla aşırı dozda azotlu (N) gübre uygulamaları, çevremizde bulunan bitki ekosistemini, hayvanları ve bakterileri olumsuz yönde etkilemektedir. Madalyonun diğer yüzüne bakıldığında, gübre alamamalarından dolayı yetersiz gübre uygulamaları neticesinde de organik madde kaybına bağlı olarak toprak verimliliği azalmaktadır. Ayrıca yüksek fiyatlardan dolayı azotlu gübre kullanımın azalması tarımsal üretimde düşüşlere yol açmaktadır. Fakat bitki ıslahçıları bitkideki azot alım ve kullanım miktarlarını arttırmaya yönelik alternatif yaklaşımlar ve çalışmalar yürütmektedirler. Bu çalışmanın amacı; bazı yerel ve hibrit domates çeşitleri arasındaki azot etkinlik bakımından genotipik farklılıkları belirlemek ve daha sonra azot etkin olarak belirlenmiş olan bazı domates çeşitlerinireciprocal aşılayarak onların anaçlık potansiyellerinin belirlenmesidir. Bu çalışmada Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi'ne ait Bitki Fizyolojisi Laboratuvarında kontrollü iklim koşulları altında iki adet su kültürü besin çözeltisi denemesi kurulmuştur. Birinci deneme 12 Eylül 2017 de, ikinci deneme ise 2 Şubat 2018 tarihinde kurulmuştur. Her iki deneme, kontrollü iklim odalarında tesadüfi deneme parselleri deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak düzenlemiş olup, 2 farklı azot dozunda (düşük-N: 0.3 mM and yüksek-N 3.0 mM) yürütülmüştür. Bu denemede 6 adet Türk ticari hibrit ve 8 adet Türk yerel domates çeşidi ve 4 adet Gana yerel domates çeşidi kullanılmıştır. Azot etkinliği bakımından tomates çeşitleri arasında istatistiki olarak genotipik farklılıklar I. ve II. denemede tespit edilmiştir. I. Deneme sonuçlarına göre HelenaF1ve ALT 'N-etkin' çeşitler iken, P005ve Karahıdır 'N-etkinsiz'çeşitler olarak belirlenmiştir. II. Deneme sonuçlarına göre ise azot etkinliği en yüksek olan aşı kombinasyonu Karahidir/ALT(S1/R2) ve Karahidir/Helena (S1/R1) olarak tespit edilmiştir. Tüm bulgulara göre, azot-etkinsiz bir tomates çeşidinin azot-etkin olan güçlü bir anaç üzerine aşılanması sonucunda domates bitkisinin azot etkinliğinin artığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
As a result of rising practices of applying overrate nitrogen (N) fertilizers by growers with intention of increasing yield has cause negative effect on plants ecosystems, animals and bacteria in our environment. On the other side of the coin, the effect of inefficient accessibility of fertilizer causes reduction of soil fertility which is mostly attributed to loss of organic matter. Furthermore, limit to access of N fertilizer cause hikes in prices, which lead reduction in agriculture production. However, plant breeders are finding alternative approach to improve uptake and utilization of N in plants. The aim of this study was to initially determine the genotypic differences in N efficiency of some local and hybrid tomato varieties and further identify rootstock potential of some selected N-efficient tomato varieties via reciprocal grafting. Two nutrient solution experiments were conducted at plant physiology laboratory of Erciyes University Agriculture Faculty. The first experiments were dated 12th September 2017 whilst second experiments were dated 2nd February 2018. Both experiments were conducted in a controlled growth chamber in 6 weeks with different N rates (low-N: 0.3 mM and high-N 3.0 mM) which was supplied in complete randomized block design with three replication. In the experiments, 4 hybrids and 10 local Turkish varieties and 4 local Ghanaian tomato cultivars were used. There were significant genotypic differences in N efficiency among tomato varieties in the Experiment I and Experiment II. Results of Experiment I confirmed that HelenaF1 and ALT can be characterized as 'N-efficient' while P005 and Karahidir as 'N-inefficient' tomato varieties. The results of Experiment II confirmed that grafted plants are 'N-efficient' than non-grafted plants. The graft combinations of Karahidir/ALT (S1/R2) and Karahidir/Helena (S1/R1) showed best performance in N-efficiency as compared to other combinations. All these clearly indicated that N-efficient rootstocks could be used to improve the N efficiency of tomato plants by grafting.