Depremzedelerin göçmenlik deneyimlerinde etnik farklılıkları ve toplumsal statülerinin yaşam doyumları ile ilişkisi: 2023 depremleri sonrası İzmir ili örneği
The relationship between ethnic diffirences, social status and life satisfaction in the migration experience of earthquake survivors: The case of İzmir after the 2023 earthquakes
  1. Tez No: 956741
  2. Yazar: ŞERİFE ÖKSÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ULAŞ SUNATA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem, Etnik farklılık, Yaşam doyumu, Toplumsal statü, Earthquake, Ethnic differences, Life satisfaction, Social status
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Göç Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Göç Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırma, Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında İzmir'e göç eden depremzedelerin göçmenlik deneyimlerinde etnik farklılıklar ve toplumsal statü değişimlerinin yaşam doyumlarını nasıl şekillendirdiğini incelemeyi amaçlamaktadır. Nitel araştırma desenine dayalı olarak yürütülen çalışmada, deprem sonrası İzmir'de farklı kurumlarda görev yapan psikolog, psikolojik danışman ve sosyal hizmet uzmanlarından oluşan 10 katılımcı ile derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiş ve elde edilen veriler tematik analiz yöntemiyle değerlendirilmiştir. Bulgular, afet sonrası göç sürecinin bireylerin yalnızca mekânsal yer değiştirmeleriyle sınırlı kalmayıp, sosyal statü, kimlik ve aidiyet duygularında da köklü değişimlere yol açtığını göstermektedir. Depremzedelerin ekonomik ve sosyal koşullardaki olumsuzluklar nedeniyle yaşam doyumlarının azaldığı; etnik farklılık algısı ve toplumsal dışlanmanın aidiyet kurma süreçlerini zayıflattığı belirlenmiştir. Öte yandan, sosyal destek ve kabul gören bireylerin yeni kimlik kurgularını daha güçlü bir şekilde inşa ettikleri ve yaşam doyumlarının arttığı görülmüştür. Ayrıca, etnik kimliğin görünürlüğü ve bu kimliğe yönelik toplumsal tutumlar, bireylerin yaşam doyumunda belirleyici bir psikososyal etken olarak ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda, araştırma bulguları afet sonrası iç göçün yalnızca fiziksel bir yer değişiminden ibaret olmadığını; bireylerin yaşam doyumu, toplumsal konumlanma ve kimlik inşası süreçlerinde çok katmanlı bir dönüşümü tetiklediğini göstermektedir. Çalışma, afet sonrası göç süreçlerinde ekonomik destek kadar sosyal kabul, kültürel kapsayıcılık ve kimliksel tanınmanın da bireylerin uyum ve yaşam doyumu açısından kritik önemde olduğunu ortaya koymuştur. Bu doğrultuda, afet sonrası geliştirilecek sosyal hizmet ve politika uygulamalarının, göçmenlerin yalnızca barınma ve ekonomik ihtiyaçlarına değil, aynı zamanda kimlik inşası, etnik farklılıkların kabulü ve aidiyet duygusunun güçlendirilmesine yönelik destekleyici mekanizmalar içermesi gerektiği vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the impact of ethnic differences and changes in social status on the life satisfaction of earthquake survivors who migrated to İzmir following the Kahramanmaraş-centered earthquakes of February 2023. Conducted within a qualitative research design, the study involved in-depth interviews with 10 participants -psychologists, psychological counselors, and social workers - employed in various institutions across İzmir. The collected data were analyzed through thematic analysis. The findings reveal that post-disaster migration entails not only spatial relocation but also profound transformations in individuals' social status, identity, and sense of belonging. Economic and social hardships experienced by survivors were found to diminish life satisfaction, while perceptions of ethnic difference and experiences of social exclusion weakened the establishment of a sense of belonging. Conversely, individuals who received social support and societal acceptance were able to reconstruct new identity narratives more strongly and reported higher levels of life satisfaction. Furthermore, the visibility of ethnic identity and societal attitudes toward it emerged as significant psychosocial factors influencing life satisfaction. In this context, the study demonstrates that post-disaster internal migration initiates a multi-layered process of social reconstruction, deeply affecting life satisfaction, social positioning, and identity formation. The findings emphasize that social acceptance, cultural inclusivity, and identity recognition are as critical as economic support for the adaptation and well-being of displaced individuals. Accordingly, it is underscored that post-disaster social services and policy interventions should address not only material needs such as housing and employment but also foster identity rebuilding, ethnic inclusivity, and the strengthening of belonging.