Beslenme ve diyetetik öğrencilerinde sınav kaygısının hedonik açlık, gece yeme sendromu ve diyet kalitesine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of exam anxiety on hedonic hunger, night eating syndrome and diet quality in nutrition and dietetics students
  1. Tez No: 956789
  2. Yazar: NURSENA UYARER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA KAMARLI ALTUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Sınav kaygısı, hedonik açlık, gece yeme sendromu, diyet kalitesi, üniversite öğrencileri, Exam anxiety, hedonic hunger, night eating syndrome, diet quality, university students
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Beslenme ve Diyetetik öğrencilerinde sınav kaygısının hedonik açlık, gece yeme sendromu ve diyet kalitesine etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışma Kasım 2023-Nisan 2024 tarihleri arasında, İstanbul Anadolu Yakasında bulunan üç devlet üniversitesinin Beslenme ve Diyetetik Bölümlerinde öğrenim gören, 18 yaş üstü 336 öğrenci üzerinde yürütülmüştür. Öğrencilerin demografik özellikleri, beslenme alışkanlıkları, sınav kaygısı düzeyleri, hedonik açlık durumları, gece yeme sendromu durumları ve diyet kaliteleri anket aracılığı ile değerlendirilmiş olup, 24 saatlik besin tüketim kayıtları ve antropometrik ölçümleri alınmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan öğrencilerin %92,9'u (n=312) kadın, %7,1'i (n=24) erkek olup; yaş ortalaması 20,7±2,4 yıldır. Katılımcıların sınav stresi puanları ile gece yeme sendromu puanları (r=0,205; p0,05). Sonuç: Bu çalışmada, sınav stresi düzeyinin gece yeme sendromu ve hedonik açlık ile anlamlı ilişkiler gösterdiği saptanmıştır. Elde edilen bulgular, sınav dönemlerinde öğrencilerin yeme davranışlarının psikolojik etmenlerden etkilenebileceğini ortaya koymaktadır. Özellikle hedonik açlık düzeyinin artması, öğrencilerin dışsal uyarıcılara ve besin mevcudiyetine karşı daha duyarlı hâle geldiğini göstermektedir. Bu nedenle, sınav dönemlerinde sağlıklı yeme davranışlarını destekleyici müdahale programlarının uygulanmasının önemli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the effect of exam anxiety on hedonic hunger, night eating syndrome, and diet quality in Nutrition and Dietetics students. Method: The study was conducted between November 2023 and April 2024 among 336 students over the age of 18 years, studying in the Departments of Nutrition and Dietetics at three state universities located on the Anatolian side of Istanbul. The students' demographic characteristics, eating habits, levels of exam anxiety, hedonic hunger status, night eating syndrome status, and diet quality were evaluated through questionnaires. Additionally 24-hour dietary recall and anthropometric measurements were taken. Results: Among the students who participated in the study, 92.9% (n=312) were female and 7.1% (n=24) were male; the mean age was 20.7±2.4 years. A weak but statistically significant positive correlation was found between exam stress scores and night eating syndrome scores (r=0.205; p0.05) Conclusion: In this study, exam stress levels were found to be significantly associated with night eating syndrome and hedonic hunger.. The findings suggest that students' eating behaviors may be influenced by psychological factors during exam periods. In particular, the increase in hedonic hunger indicates that students may become more sensitive to external cues and food availability. Therefore, it is considered important to implement intervention programs that support healthy eating behaviors during exam periods.