Madde kullanım bozukluğu tanılı hastalarda bilinçli farkındalık ve öfke kontrolü motivasyonel psikoeğitiminin aile süreçleri ile tedavi motivasyonuna etkisi
The effect of mindfulness and anger control motivational psychoeducation on family processes and treatment motivation in patients with substance use disorder
- Tez No: 956818
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURGÜL ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uyuşturucu Alışkanlığı ve Alkolizm, Drug Addiction and Alcoholism
- Anahtar Kelimeler: Madde Kullanım Bozukluğu, Motivasyonel Psikoeğitim, Tedavi Motivasyonu, Aile Süreçleri, Psikiyatri Hemşiresi, Substance Use Disorder, Motivational Psychoeducation, Treatment Motivation, Family Processes, Psychiatric Nurse
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
ÖZET Madde Kullanım Bozukluğu Tanılı Hastalarda Bilinçli Farkındalık ve Öfke Kontrolü Motivasyonel Psikoeğitiminin Aile Süreçleri ile Tedavi Motivasyonuna Etkisi ALİ GENÇ Yüksek Lisans Tezi, Hemşirelik Anabilim Dalı Psikiyatri Hemşireliği Yüksek Lisans Programı Danışman: Doç. Dr. Nurgül ÖZDEMİR Temmuz - 2025 Bu çalışma, Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Servisinde, madde kullanım bozukluğu tanılı gönüllü hastalara yönelik ''Bilinçli Farkındalık ve Öfke kontrolü Motivasyonel Psikoeğitim'in tedavi motivasyonuna yansıması ve aile süreçlerine etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Araştırmada 30 deney grubu ve 30 kontrol grubu olmak üzere toplam 60 hasta belirlendi. Araştırmada veriler 21.12.2023-21.12.2024 tarihleri arasında toplanmıştır. Verileri elde etmek için Kişisel Bilgi Formu, Bilinçli Farkındalık Ölçeği, Öfke İfade Tarzı Ölçeği, Tedavi Motivasyonu Anketi ve Aile Değerlendirme Ölçeği kullanıldı. Veriler haftada iki kez toplam 6 oturum olacak şekilde yüz yüze toplandı. Verilerin analizi için SPSS 26.0 programı kullanıldı. Kontrol grubu ve Deney grubu arasında sosyo-demografik özellikleri açısından anlamlı bir fark tespit edilmedi.(p>0.05) Müdahale grubu hastalarında, Bilinçli Farkındalık Ölçeği, Öfke İfade Tarzı Ölçeği ,Tedavi Motivasyonu Anketi ve Aile Değerlendirme Ölçeği ön test ve son test puan ortalamaları arasında kontrol grubuna göre istatistiksel olarak daha anlamlı bir fark olduğu belirlendi. Bu durum deney grubuna verilen eğitimlerin etkisini açığa çıkarmaktadır. Motivasyonel Psikoeğitimin hastalar üzerinde öfke kontrolü, bilinçli farkındalık, aile süreçleri ve tedavi motivasyonuna kısa sürede olumlu etkiler yaptığı tespit edildi. Psikiyatri servisinde yatan madde kullanım bozukluğu tanılı hastalara Motivasyonel Psikoeğitim'in sıklığının sağlanması ve devamlılığının sürdürülmesi tavsiye edilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Effect of Mindfulness and Anger Control Motivational Psychoeducation on Family Processes and Treatment Motivation in Patients with Substance Use Disorder ALİ GENÇ Master Thesis, Department of Nursing Psychiatric Nursing Master Programme Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nurgül ÖZDEMİR July-2025 This study was conducted to determine the effect of 'Motivational Psychoeducation' on treatment motivation and family processes in Gaziantep University Şahinbey Training and Research Hospital Psychiatry Service for volunteer patients diagnosed with substance use disorder. A total of 60 patients, 30 experimental group and 30 control group, were identified in the study. Data were collected between 21.12.2023-21.12.2024. Personal Information Form, Mindfulness Scale, Anger Expression Style Scale, Treatment Motivation Questionnaire and Family Assessment Scale were used to obtain the data. Data were collected face-to-face twice a week for a total of 6 sessions. SPSS 26.0 programme was used for data analysis. There was no significant difference between the control group and the experimental group in terms of socio-demographic characteristics.(p>0.05) It was determined that there was a statistically more significant difference between the pre-test and post-test mean scores of the Mindfulness Scale, Anger Expression Style Scale, Treatment Motivation Questionnaire and Family Assessment Scale in the intervention group patients compared to the control group. This reveals the effect of the trainings given to the experimental group. It was determined that Motivational Psychoeducation had positive effects on angel control , mindnfulness family processes and treatment motivation in a short time. It is recommended that the frequency and continuity of Motivational Psychoeducation should be provided to patients diagnosed with substance use disorder hospitalised in psychiatric service.