Epilepsi hastalarında eferent işitme sisteminin ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of the efferent auditory system and quality of life in epilepsy patients
- Tez No: 956826
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEBİ MUSTAFA GÜMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Odyoloji, Audiology
- Anahtar Kelimeler: Epilepsi, eferent işitme sistemi, medial olivokoklear refleks, supresyon, emisyon, QOLIE-31, Epilepsy, efferent auditory system, medial olivocochlear reflex, suppression, emission, QOLIE-31
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışma, yetişkin epilepsi hastalarında eferent işitme sistemi fonksiyonlarının ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Araştırmada, epilepsi hastalarının sağ kulak otoakustik emisyon (OAE) ve supresyon ölçümleri değerlendirilmiş; bu işitsel parametrelerin, hastalığın süresi, nöbet sıklığı ve kullanılan antiepileptik ilaçlarla olan ilişkisi istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Ayrıca, katılımcıların yaşam kalitesi QOLIE-31 (Quality of Life in Epilepsy Inventory-31) ölçeği ile ölçülerek işitsel bulgularla korelasyonları incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, uzun süreli epilepsi varlığı ve antiepileptik ilaç kullanımı, işitsel sistemin eferent yollarında zayıflamaya yol açmakta ve hastaların emosyonel ve bilişsel durumları üzerinde etkiler yaratmaktadır. 2000 Hz ve 4000 Hz frekanslarındaki OAE değerleri ile bilişsel fonksiyon, enerji/yorgunluk ve genel yaşam kalitesi boyutları arasında anlamlı negatif korelasyonlar saptanmıştır. Elde edilen bulgular, epilepsi sürecinin sadece merkezi sinir sistemini değil, işitsel yolları da etkilediği ve bireyin yaşam kalitesini etkileyebileceğini göstermektedir. Çalışma, epilepsi hastalarında işitsel değerlendirmelerin rutin klinik izleme dahil edilmesi gerektiğini ve işitsel bozuklukların yaşam kalitesi üzerindeki etkilerinin göz ardı edilmemesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Ayrıca multidisipliner bir yaklaşım ile epilepsi yönetiminde işitsel rehabilitasyon ve psikososyal destek unsurlarının da değerlendirilmesi gerektiği vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate the efferent auditory system functions and quality of life in adult epilepsy patiensts. In the study, right ear otoacoustic emission (OAE) and suppression measurements of epilepsy patients were evaluated; the relationship between these auditory parameters and duration of disease, seizure frequency and antiepileptic drugs used was statistically analyzed. In addition, the participants' quality of life was measured with the QOLIE-31 (Quality of Life in Epilepsy Inventory-31) scale and correlations with auditory findings were examined. According to the research findings, the long-term presence of epilepsy and the use of antiepileptic drugs lead to a weakening of the efferent pathways of the auditory system and have effects on patients' emotional and cognitive states. İn pariculary, significant negative correlations were found between OAE values at 2000 Hz and 4000 Hz frequencies and the subdomains of cognitive function, energy/fatigue, and overall quality of life. These findings suggest that the epilepsy process affects not only the central nervous system but also the auditory pathways, and may have an impact on the individual's quality of life. The study reveals that auditory evaluations should be included in routine clinical monitoring in epilepsy patients and that the effects of auditory disorders on quality of life should not be ignored. It is also emphasized that auditory rehabilitation and psychosocial support elements should be evaluated in epilepsy management with a multidisciplinary approach.