Hastane palyaçosu müdahalesinin sünnet olan çocukların anksiyete, korku, ağrı ve memnuniyet düzeylerine etkisi
The effect of hospital clown intervention on anxiety, fear, pain, and satisfaction levels of children undergoing circumcision
  1. Tez No: 956872
  2. Yazar: FATMA ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAMİDE NUR ÇEVİK ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Ağrı, Çocuk, Hastane Palyaçosu, Korku, Sünnet, Anxiety, Pain, Child, Hospital Clown, Fear, Circumcision
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Sünnet, erkek çocuklarda sıklıkla anksiyete ve korku gibi olumsuz duygusal tepkilere yol açabilen bir cerrahi müdahaledir. Bu araştırma, hastane palyaçosu müdahalesinin sünnet olan çocukların anksiyete, korku, ağrı ve memnuniyet düzeyleri üzerindeki etkisini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma, ön test-son test kontrol gruplu deneysel bir desenle, Ekim 2024 ile Mart 2025 tarihleri arasında Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Çocuk Cerrahisi Servisi'nde, 5-12 yaş aralığındaki erkek çocuklarla yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini, belirlenen dahil edilme kriterlerini karşılayan toplam 75 çocuk oluşturmuştur. Katılımcıların 38'i deney grubunda, 37'si ise kontrol grubunda yer almıştır. Deney grubundaki çocuklara hastane palyaçosu müdahalesi uygulanırken, kontrol grubuna rutin bakım prosedürü sürdürülmüştür. Veriler; Tanıtıcı Bilgi Formu, Çocuk Korku Ölçeği, Çocuk Anksiyete Skalası – Durumluluk, Wong-Baker Yüzler Ağrı Ölçeği ve Çocuk ile Ebeveyn Memnuniyet Skalası kullanılarak yüz yüze görüşme yöntemiyle toplanmıştır. Araştırma, Konsolide Standart Raporlama Deneyleri (CONSORT) yönergesi doğrultusunda planlanmış ve yürütülmüştür. Elde edilen veriler, SPSS 26.0 for Windows paket programı kullanılarak tanımlayıcı istatistikler, bağımsız gruplar t-testi, bağımlı gruplar t testi ve sınıf içi korelasyon katsayısı (ICC) ile analiz edilmiştir. Hastane palyaçosu müdahalesi uygulanan çocukların anksiyete ve korku düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı derecede daha düşüktür. Deney grubundaki çocukların ağrı düzeylerinde anlamlı bir azalma gözlemlenirken; kontrol grubundaki çocuklarda ağrı düzeylerinde belirgin bir artış tespit edilmiştir. Deney grubunda yer alan çocuklar ve ebeveynlerinin hastane palyaçosu uygulamasından memnuniyet düzeylerini kontrol grubuna göre daha yüksektir (p < 0.05). Ölçeklerle yapılan değerlendirmelerde ICC'nin yüksek çıkması, gözlemciler arası uyumun sağlandığını göstermektedir. Bu çalışma, hastane palyaçosu müdahalesinin çocuklarda sünnetle ilişkili anksiyete, korku ve ağrı düzeylerini azaltmada etkili bir yöntem olduğunu göstermektedir. Ayrıca, uygulamanın çocuk ve ebeveyn memnuniyetini artırarak, çocuk dostu sağlık hizmetlerinin geliştirilmesine katkı sunduğu belirlenmiştir. Bu tür müdahalelerin çocukların cerrahi deneyimlerini daha olumlu hale getirmek için sağlık hizmetlerine entegrasyonu önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Circumcision is a surgical procedure that can often trigger negative emotional reactions, such as anxiety and fear, in boys. This study aimed to examine the effects of a hospital clown intervention on anxiety, fear, pain, and satisfaction levels in circumcised boys. The research was conducted with an experimental design with a pretest-posttest control group between October 2024 and March 2025 at the Pediatric Surgery Ward of Afyonkarahisar Health Sciences University Health Application and Research Center. The study sample consisted of 75 children aged 5-12 who met the specified inclusion criteria. 38 of the participants were in the experimental group and 37 in the control group. The hospital clown intervention was applied to the children in the experimental group, while the routine care procedure was continued in the control group. Data were collected via face-to-face interviews using the Descriptive Information Form, the Child Fear Inventory, the Child Anxiety Scale - State, the Wong-Baker Faces Pain Scale, and the Child and Parent Satisfaction Scale. The research was planned and conducted in accordance with the Consolidated Standard Reporting Trials (CONSORT) guidelines. The data obtained were analyzed using descriptive statistics, independent groups t-test, dependent groups t-test and intraclass correlation coefficient (ICC) using SPSS 26.0 for Windows package program. Children who received the hospital clown intervention had significantly lower anxiety and fear levels than the control group. A significant decrease in pain levels was observed in children in the experimental group, while a significant increase in pain levels was observed in children in the control group. Children and their parents in the experimental group reported higher satisfaction with the hospital clown intervention than the control group (p < 0.05). High ICC scores in the scales indicate that inter-observer agreement was achieved. This study demonstrates that the hospital clown intervention is an effective method for reducing circumcision-related anxiety, fear, and pain in children. Furthermore, it was determined that the intervention contributes to the development of child-friendly healthcare services by increasing child and parent satisfaction. The integration of such interventions into healthcare services is recommended to enhance children's surgical experiences.