Güneş enerji santrali projelerinde veri odaklı simülasyon, fizibilite, uygulama, devreye alma, performans optimizasyonu ve maliyet analizi : Ankara örneği
Data-Driven Simulation, Feasibility, Implementation, Commissioning, Performance Optimization and Cost Analysis in Solar Power Plant Projects: Ankara Example
- Tez No: 956899
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SALİH SARP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: PV*SOL, GES, Yenilenebilir Enerji, Karbondioksit Salınımı, PV*SOL, Solar Power Plant, Renewable Energy, Carbon Dioxide Emission
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
daha sonra doldurulacaktırGüneĢ enerji santralleri üzerinde yapılan bu çalıĢmada Ankara‟daki bir tesisin elektrik ihtiyacını karĢılamak üzere kurulacak olan güneĢ enerji santralinin farklı tasarımlarda simülasyonlar yapılarak güneĢ enerji sistemlerinin teknik, çevresel ve ekonomik analizleri yapılmıĢtır. Tesisin elektrik ihtiyacını karĢılamak üzere kurulacak olan santralinin tasarım ve optimizasyonunda PV*SOL programından faydalanılmıĢtır. Bu çalıĢmalar sonucunda çeĢitli tasarım sonuçları PV*SOL programı ile elde edilmiĢtir. Bu sonuçlardan yola çıkılarak çeĢitli tasarımlar göz önünde bulundurularak uygulama gerçekleĢtirilmiĢtir. Kurulan santralin simülasyon ve gerçekte ürettiği elektrik enerji değerleri karĢılaĢtırılmıĢtır. Bu üretim değerleri ile sistemin amortisman süreci 2,5 yıl olarak hesaplanmıĢ ve 451.858 kg/yıl karbondioksit salınımı engellenmiĢtir. Böylece çevreye ve doğaya verilen zarar büyük oranda azaltılmıĢ ve enerji ihtiyacı için yok edilecek binlerce ağacın önüne geçilmiĢtir. Bu çalıĢmada, güneĢ enerji santrallerinin doğru tasarlanarak ülkemizin büyük bir enerji potansiyeline sahip olduğu ve bu potansiyelin çeĢitli simülasyon programlarıyla daha verimli hale getirilebileceği gösterilmiĢtir. Bununla birlikte güneĢ enerji santrallerinin ülkemizde ve dünyada tüm alanlarda yaygınlaĢtırılmasının ekonomik, çevresel ve teknik açıdan çok önemli olduğunu göstermiĢtir.
Özet (Çeviri)
In this study conducted on solar power plants, simulations were made in different designs of a solar power plant to be established to meet the electricity needs of an institution in Ankara, and technical, environmental and economic analyses of solar energy systems were performed. The PV*SOL program was used in the design and optimization of the power plant to be established to meet the electricity needs of the institution. As a result of these studies, the PV*SOL program produced the results of various designs. Based on these results, the application was carried out considering various designs. The energy values produced by the established power plant were compared with the simulation and reality. With these production values, the amortization period of the system was seen as 2.5 years and 451,858 kg/year of carbon dioxide emission was prevented. Thus, the damage to the environment and nature was greatly reduced and thousands of trees that would be destroyed for energy needs were prevented. This study showed that solar power plants have a great energy potential for our country with the right designs and that this potential can be made more efficient with various simulation programs. In addition, it has shown that the widespread use of solar power plants in all areas in our country and in the world is very important in economic, environmental and technical terms.