Haliç Üniversitesi hemşirelik ve ebelik son sınıf öğrencilerinin mezuniyet kaygı düzeylerini etkileyen faktörler
Factors affecting the graduation anxiety levels of nursing and midwifery final year students of Haliç University
  1. Tez No: 956903
  2. Yazar: BERKAN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLBAHAR KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Ebelik, Öğrenci, Mezuniyet Kaygısı, Nursing, Midwifery, Student, Graduation Anxiety
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu araştırma, Haliç Üniversitesi Hemşirelik ve Ebelik bölümlerinde öğrenim gören son sınıf öğrencilerinin mezuniyet sürecinde yaşadıkları kaygı düzeylerini ve bu kaygıları etkileyen faktörleri incelemeyi amaçlamaktadır. Mezuniyet kaygısı; mesleki yeterlilik algısı, sosyal destek mekanizmaları, klinik uygulama deneyimleri ve mezuniyet sonrası istihdam beklentileri gibi çeşitli faktörlerle ilişkili psikolojik bir durum olup, öğrencilerin eğitim hayatlarının son evrelerinde ortaya çıkmaktadır. Araştırmanın verileri; Sosyo-Demografik Bilgi Formu, Mesleki Kaygı Anketi ve Gelecek Kaygısı Ölçeği kullanılarak toplanmış ve nicel yöntemlerle analiz edilmiştir. Çalışma, basit rastgele örnekleme yöntemiyle seçilen, hemşirelik ve ebelik bölümlerinde öğrenim gören 104 son sınıf öğrencisinden oluşan bir örneklem grubunu kapsamaktadır.Bulgular, mezuniyet sonrası iş bulmaya yönelik endişelerin ve mesleki yeterlilik algısındaki eksikliklerin kaygıyı artırdığını; buna karşın sosyal destek mekanizmalarının kaygı düzeyini azaltıcı bir etki yarattığını ortaya koymuştur. Ayrıca, klinik uygulama deneyimlerinin öğrencilerin mesleki özgüvenini doğrudan etkilediği belirlenmiştir. Sonuçlar, hemşirelik ve ebelik müfredatlarının gözden geçirilmesi ve öğrencilerin mesleki geçiş süreçlerinde yaşadıkları güçlükleri azaltmaya yönelik stratejilerin geliştirilmesi konusunda önemli öneriler sunmaktadır. Sosyo-demografik değişkenlerin kaygı düzeyleri üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmazken, mesleki kaygı ile gelecek kaygısı arasında güçlü ve anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Çalışmanın hemşirelik literatürüne katkı sağlaması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research aims to investigate the anxiety levels experienced by final-year students in the Nursing and Midwifery departments at Haliç University during their graduation process and the factors influencing these anxieties. Graduation anxiety, a psychological condition associated with various factors such as perceptions of professional competence, social support mechanisms, clinical practice experiences, and post-graduation employment expectations, emerges during the final stages of students' educational lives. The data for the study, collected using a Socio- Demographic İnformation Form, a Professional Anxiety Questionnaire, and the Future Anxiety Scale, were analyzed using quantitative methods. The study included a sample group of 104 final-year students from nursing and midwifery departments, selected via simple random sampling. Findings indicate that concerns about finding employment after graduation and deficiencies in professional competence perceptions increase anxiety, while social support mechanisms have a mitigating effect on anxiety levels. Additionally, experiences in clinical practice directly influenced the students' professional confidence. The results indicate important recommendations for revising nursing and midwifery curricula and creating strategies to reduce the difficulties students experience during professional transitions. Socio-demographic variables had no significant effect on anxiety levels, but a strong and meaningful relationship was found between professional and future anxiety. The study aims to contribute to the nursing literature.