Modern sanatta bilinçli bir tercih olarak rengin reddi ve yalınlaştırıcı bir unsur olarak siyah- beyaz kullanımı
The rejection of color as a conscious choice in modern art and the use of black and white as a simplifying element
  1. Tez No: 956905
  2. Yazar: BERİVAN KIZILTAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BORGA KANTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: siyah-beyaz, yalınlaşma, anlamsal yoğunluk, renksizlik, minimalizm, görsel çözümleme, black and white, simplification, semantic density, colorlessness, minimalism, visual analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışma, sanatta siyah ve beyaz kullanımını tarihsel, estetik ve kavramsal yönlerini ele almaktadır. Renklerin bilinçli biçimde reddi ve yalınlaştırıcı bir unsur olarak siyah-beyaz tercihinin, hem soyut hem figüratif sanat örneklerindeki yeri araştırılmıştır. Tezde, siyah ve beyazın yalnızca biçimsel bir sadeleşme aracı değil, aynı zamanda estetik yoğunluk ve kavramsal derinlik katan bir ifade unsuru olduğu ortaya konulmaktadır. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde siyah ve beyazın sanat tarihindeki ikonografik ve sembolik anlamları incelenmiş. ikinci bölümde soyut ve soyutlayıcı sanat eserlerinde bu iki rengin kullanımına odaklanılmıştır. Üçüncü bölümde figüratif resim sanatından seçilen altı sanatçının eserleri analizi edilmiş, son bölümde ise araştırmacının bireysel sanat çalışmaları, siyah-beyaz tercihleri tartışılmıştır. Sonuç olarak, siyah ve beyazın hem biçimsel hem de anlatımsal açıdan güçlü ve çok katmanlı olduğu, sanatçılar için estetik ve kavramsal bir yoğunluk yarattığı vurgulanmak istenmiştir. Bu çalışma, özellikle figüratif sanat ve bireysel sanat pratikleri bağlamında siyah-beyaz kullanımına dikkat çekerek, literatürdeki sınırlı tartışmalara katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the historical, aesthetic, and conceptual aspects of the use of black and white in art. The conscious rejection of color and the simplifying preference for black and white are explored in both abstract and figurative art. The thesis demonstrates that black and white are not only a means of formal simplification but also an expressive element that adds aesthetic intensity and conceptual depth. The study consists of four sections. The first section examines the iconographic and symbolic meanings of black and white in art history. The second section focuses on the use of these two colors in abstract and abstractive artworks. The third section analyzes the works of six artists selected from figurative painting, and the final section discusses the researcher's individual artworks and black and white preferences. Ultimately, the aim is to emphasize that black and white are powerful and multilayered, both formally and expressively, creating an aesthetic and conceptual density for artists. This study aims to contribute to the limited discussions in the literature by highlighting the use of black and white, particularly in the context of figurative art and individual artistic practices.