Hemşirelerin öz farkındalık düzeylerinin tıbbi hataya eğilimlerine etkisi
The effect of nurses' self-awareness on medical error tendency
- Tez No: 956992
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA ER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşire, Öz farkındalık, Tıbbi hataya eğilim, Nurse, Self-awareness, Tendency to medical error
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Bu araştırma hemşirelerin öz farkındalık düzeylerinin tıbbi hataya eğilimlerine etkisini belirlemek amacı ile yapıldı. Materyal ve metot: Kesitsel türde yapılan bu araştırmanın evrenini,“Sabuncuoğlu Şerafettin Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde”görev yapan 450 hemşire oluşturmaktadır. Araştırmaya katılmayı gönüllü olarak kabul eden 252 hemşire ile araştırma tamamlandı. Veriler, Aralık 2023–Nisan 2024 tarihleri arasında“Kişisel Bilgi Formu”,“Hemşirelik Uygulamalarında Öz Farkındalık Ölçeği”ve“Tıbbi Hataya Eğilim Ölçeği”kullanılarak toplandı. Verilerinin analizinde, sayı, yüzde dağılımı, ortalama, standart sapma, Cronbach's Alpha katsayısı, One-Way ANOVA testi, Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis-H testi ve Basit Doğrusal Regresyon analizinin“Enter”modeli kullanıldı. Bulgular: Araştırmaya katılan hemşirelerin,“Hemşirelik Uygulamalarında Öz Farkındalık Ölçeği”toplam puan ortalaması 61.82±6.97 olarak belirlenmiş olup, öz farkındalık düzeylerinin orta düzeyde olduğu saptandı. Hemşirelerin“Tıbbi Hataya Eğilim Ölçeği”toplam puan ortalaması 225.50±16.92 olarak belirlendi ve tıbbi hataya eğilimlerinin düşük olduğu saptandı. Bağımsız değişken olan hemşirelerin öz farkındalık düzeyi, bağımlı değişken olan tıbbi hataya eğilimin %29.3'ünü açıklamaktadır.“Vicdani”,“Mesleki”ve“Bireysel”farkındalık alt boyutlarının tıbbi hataya eğilimi pozitif yönlü yordadığı belirlendi. Sonuç: Hemşirelerin vicdani, mesleki ve bireysel farkındalıklarının tıbbi hataya eğilimlerini etkilediği saptandı. Bu sonuçlar doğrultusunda; hemşirelerin vicdani, mesleki ve bireysel farkındalıklarını artıran eğitimlerin ve uygulamaların planlanması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to determine the effect of nurses' self awareness levels on their tendency to medical errors Material and method: This cross-sectional study population consisted of 450 nurses working at Sabuncuoğlu Şerafettin Training and Research Hospital. The study was completed with 252 nurses who volunteered to participate in the study. Data were collected between December 2023 and April 2024 using a“Personal Information Form”, the“Self-Awareness Scale in Nursing Practice”, and the“Medical Error Tendency Scale”. Data analysis included frequency, percentage distribution, mean, standard deviation, Cronbach's alpha coefficient, One-Way ANOVA test, Mann-Whitney U test, Kruskal-Wallis H test, and simple linear regression analysis using the Enter method. Results: The total mean score of the nurses participating in the study on the“Self-Awareness in Nursing Practices Scale”was determined as 61.82±6.97, and it was determined that their self-awareness levels were at a moderate level. The total mean score of the nurses on the“Medical Error Tendency Scale”was determined as 225.50±16.92, and it was determined that their tendency to medical errors was low. The independent variable, the self-awareness level of nurses, explained 29.3% of the dependent variable, the tendency to medical errors. It was determined that the sub-dimensions of“Conscientious”,“Professional”and“Individual”awareness positively predicted the tendency to medical errors.. Conclusion: It was found that nurses' conscientious, professional and personal awareness affected their tendency to make medical errors. Based on these findings, it is recommended to plan educational programs and interventions aimed at enhancing nurses' conscientious, professional, and individual awareness.