Pilates stüdyo işletmeciliğinde finansal kaynaklar ve sorunlar
Financial resources and challenges in pilates studio management
  1. Tez No: 957120
  2. Yazar: NURAY ŞEKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUAZZEZ ŞAŞMAZ ATAÇOCUĞU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Pilates, spor işletmeciliği, finansal kaynaklar, nitel araştırma, stüdyo yönetimi, Pilates, sports management, financial resources, studio operations, qualitative research
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Tezin başlığı : Pilates Stüdyo İşletmeciliğinde Finansal Kaynaklar ve Sorunlar Öğrencinin Adı Soyadı : Nuray ŞEKER Danışmanın Adı Soyadı : Prof. Dr. Muazzez ŞAŞMAZ ATAÇOCUĞU Programın Adı : Spor Yönetim Bilimleri Yüksek Lisans Programı Amaç: Bu çalışmanın amacı. İstanbul ilinde faaliyet gösteren pilates stüdyolarının finansal kaynaklarını ve karşılaştıkları başlıca sorunları incelemektir. Ayrıca işletmecilerin finansal sürdürülebilirlik stratejileri ile sektördeki başarı ve başarısızlık nedenlerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Araştırma, nitel araştırma deseninde gerçekleştirilmiştir. Veriler, yarı yapılandırılmış görüşmelerle 15 Kadın pilates stüdyosu işletmecisinden toplanmış ve tematik analiz yöntemi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Katılımcıların stüdyo açılışında kullandıkları başlıca finansal kaynaklar öz sermaye, aile desteği ve banka kredileridir. Finansal zorluklar arasında kira yükü, müşteri devamlılığı, pazarlama eksiklikleri ve vergi yükümlülükleri öne çıkmaktadır. Ayrıca lisanssız işletmelerin haksız rekabete neden olduğu vurgulanmıştır. Sonuç: Pilates stüdyolarının sürdürülebilirliği, yalnızca mali kaynaklara değil; yönetimsel becerilere, dijital adaptasyona ve sektörel destek mekanizmalarına bağlıdır. Girişimcilik desteği, sektörel eğitim ve yasal düzenlemeler, işletmelerin uzun vadeli başarısını artırabilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Title of Thesis : Financial Resources and Challenges in Pilates Studio Management Student Name: Nuray ŞEKER Supervisor Name : Prof. Dr. Muazzez ŞAŞMAZ ATAÇOCUĞU Program Name : Master's Program in Sports Management Sciences Objective: This study aims to examine the financial resources and major challenges of Pilates studios operating in Istanbul. It also evaluates the sustainability strategies of entrepreneurs and the factors behind business success or failure in the sector. Materials and Methods: The research was conducted using a qualitative design. Data were collected through semi-structured interviews with 15 female Pilates studio owners and analyzed using thematic analysis. Results: Participants reported that their initial investments were funded mainly through personal savings, family support, and bank loans. The most cited financial challenges were high rental costs, client retention, marketing deficiencies, and tax obligations. Unlicensed operators were also noted as causing unfair competition. Conclusion: The sustainability of Pilates studios depends not only on financial capital but also on managerial skills, digital adaptation, and systemic sectoral support. Entrepreneurship incentives, sector-specific training, and legal regulations may enhance long-term success.