Lise öğrencilerinin matematik kaygısı, dijital bağımlılık ve yaşam doyumunun incelenmesi
Investigation of mathematics anxiety, digital addiction and life satisfaction of high school students
  1. Tez No: 957132
  2. Yazar: İBRAHİM SEYHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAMİLE ŞANLI KULA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik kaygısı, Dijital bağımlılık, Yaşam doyumu, Lise öğrencisi, Mathematics anxiety, Digital addiction, Life satisfaction, High school student
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Ankara ili Çankaya ilçesindeki lise öğrencilerinin matematik kaygısı, dijital bağımlılık ve yaşam doyumunun cinsiyet, sınıf, kardeş sayısı, algılanan akademik başarı, algılanan aile ekonomik durum, anne-baba eğitim durumu gibi çeşitli değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmaktadır. Çalışmanın evreni 2023-2024 eğitim öğretim yılı ikinci döneminde, Ankara/Çankaya ilçesinde bulunan 30 (15 özel ve 15 devlet) lisede öğrenim gören 9., 10., 11. ve 12. sınıf öğrencilerinin tamamından oluşmaktadır. Araştırmada“Matematik Kaygı Ölçeği”,“Dijital Bağımlılık Ölçeği”ve“Yaşam Doyumu Ölçeği”, araştırma sonucu elde edilen verilerin istatistiksel çözümleri için SPSS paket programı kullanılmıştır. Öğrencilerin çoğunluğunun matematik kaygısı, dijital bağımlılık alt boyutları ve dijital bağımlılık toplamda düşük ve yaşam doyumları yüksektir. Matematik kaygısı; cinsiyet, sınıf, okul türü, algılanan akademik başarı, günlük bilgisayar (masaüstü, laptop, tablet vb.), telefon başında geçen süre, algılanan aile ekonomik durum, anne-baba eğitim, matematikten özel ders alma, günlük ders çalışma saati ve algılanan anne baba tutumuna göre farklılık göstermektedir. Dijital bağımlılık; cinsiyet, sınıf, algılanan akademik başarı, günlük bilgisayar telefon başında geçen süre, anne eğitim, günlük ders çalışma saati, düzenli olarak herhangi bir spor, müzik, resim vb. etkinliğe katılma ve algılanan anne baba tutumuna göre farklılık göstermektedir. Yaşam doyumu; cinsiyet, sınıf, okul türü, kardeş sayısı, algılanan akademik başarı, algılanan aile ekonomik durum, anne-baba eğitim, düzenli olarak herhangi bir spor, müzik, resim vb. etkinliğe katılma, algılanan anne baba tutumu ve anne çalışma durumuna göre farklılık vardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine mathematics anxiety, digital addiction, and life satisfaction among high school students in the Çankaya district of Ankara in terms of various variables such as gender, grade level, number of siblings, perceived academic achievement, perceived family economic status, and parents' educational background. The study population consists of all 9th, 10th, 11th, and 12th grade students enrolled in 30 high schools (15 private and 15 public) in the Çankaya district of Ankara during the second semester of the 2023–2024 academic year. In the research, the Mathematics Anxiety Scale, Digital Addiction Scale, and Life Satisfaction Scale were used, and statistical analyses of the data were carried out using the SPSS software package. The majority of students were found to have low levels of mathematics anxiety and digital addiction (both in its sub-dimensions and total score), and high levels of life satisfaction. Mathematics anxiety varied by gender, grade level, school type, perceived academic achievement, daily time spent on computers/phones, perceived family economic status, parental education level, receiving private math lessons, daily study time, and perceived parental attitudes. Digital addiction varied by gender, grade level, perceived academic achievement, daily time spent on computers (desktop, laptop, tablet, etc.), phones, mother's education level, daily study time, regular participation in activities such as sports, music, or painting, and perceived parental attitudes. Life satisfaction differed according to gender, grade level, school type, number of siblings, perceived academic achievement, perceived family economic status, parents' education level, regular participation in activities such as sports, music, or painting, perceived parental attitudes, and mother's employment status.