Torakal skolyozda HVLA manipülasyonunun ağrı, hareket kabiliyeti ve roland-morris özürlülük anketi üzerindeki etkileri: Kısa dönem sonuçları
The short-term effects of HVLA manipulation on pain, mobility, and roland-morris disability questionnaire in thoracic scoliosis
- Tez No: 957221
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKAY GÖRMELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Torakal Skolyoz, HVLA Manipülasyon, Ağrı, Hareket Açıklığı, Fonksiyonel Durum, Thoracic Scoliosis, HVLA Manipulation, Pain, Range of Motion, Functional Status
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kayropraktik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu araştırma, torakal skolyoz tanısı alan bireylerde yüksek hızlı, düşük genlikli (HVLA) manipülasyonun kısa dönemli etkilerini; ağrı, hareket açıklığı ve fonksiyonel durum bağlamında değerlendirmeyi amaçlamıştır. Yaşları 18–35 arasında değişen 30 gönüllü birey rastgele deney (n=15) ve kontrol (n=15) gruplarına ayrılmıştır. Deney grubuna Schroth egzersizlerini takiben HVLA manipülasyonu uygulanırken, kontrol grubuna yalnızca egzersiz programı verilmiştir. Ağrı düzeyi VAS, hareket açıklığı gonyometre ve fonksiyonel durum RMDS ile değerlendirilmiştir. Veriler non-parametrik yöntemlerle analiz edilmiştir. Deney grubunda VAS skorları ve RMDS puanlarında anlamlı düşüş, fleksiyon ve ekstansiyon hareketlerinde artış, lateral fleksiyon açılarında ise azalma gözlenmiştir. Bu azalma, eğilme kapasitesindeki artışı yansıttığından olumlu değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, HVLA manipülasyonunun torakal skolyozlu bireylerde kısa vadeli olarak ağrıyı azaltmada, hareket kabiliyetini ve fonksiyonel düzeyi iyileştirmede etkili olabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the short-term effects of high-velocity, low-amplitude (HVLA) manipulation on pain, range of motion, and functional status in individuals diagnosed with thoracic scoliosis. Thirty volunteers aged 18-35 were randomly assigned to either an experimental (n=15) or control (n=15) group. The experimental group received HVLA manipulation following Schroth exercises, while the control group underwent the exercise program alone. Pain levels were assessed using VAS, range of motion was measured with a goniometer, and functional status was evaluated via RMDQ. Data were analyzed using non-parametric methods. The experimental group demonstrated significant reductions in VAS scores and RMDQ values, along with increased flexion and extension ranges, and decreased lateral flexion angles. This reduction in lateral flexion angles was interpreted positively as it reflected improved bending capacity. In conclusion, HVLA manipulation appears to be effective in the short term for reducing pain, enhancing mobility, and improving functional capacity in individuals with thoracic scoliosis.