Kayropraktik torakal manipülasyonun ve nefes egzersizlerinin stres ve kaygı üzerindeki etkileri
The effects of chiropractic thoracic manipulation and breathing exercises on stress and anxiety
- Tez No: 957220
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Kayropraktik, Kalp Hızı Değişkenliği, Nefes Egzersizi, Otonom Sinir Sistemi, Stres, Chiropractic, Heart Rate Variability (HRV), Breathing Exercise, Autonomic Nervous System, Stress
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kayropraktik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışma, kayropraktik torakal manipülasyon ve nefes egzersizlerinin bireylerin stres ve kaygı düzeyleri üzerindeki kısa vadeli etkilerini incelemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmaya katılan 30 sağlıklı gönüllü (18–30 yaş), rastgele yöntemle deney (n=15) ve kontrol (n=15) gruplarına ayrılmıştır. Deney grubuna nefes egzersizlerinin ardından torakal bölgeye yüksek hızda düşük amplitüdlü (HVLA) manipülasyon uygulanırken, kontrol grubuna yalnızca egzersiz programı verilmiştir. Her iki grupta uygulama öncesi ve sonrası stres ve kaygı düzeyleri STAI ile değerlendirilmiş; fizyolojik yanıtlar ise Polar H10 cihazı ile kaydedilen kalp atış hızı değişkenliği (HRV) verileriyle analiz edilmiştir. İstatistiksel analizler, deney grubunda STAI ve VAS skorları ile HRV parametrelerinde anlamlı iyileşmeler olduğunu göstermiştir. Bulgular, torakal manipülasyonun nefes egzersiziyle birlikte uygulanmasının stresi azaltmada ve otonom sinir sistemi dengesini desteklemede etkili olduğunu ortaya koymakta, her iki yaklaşımın birlikte kullanımının psikofizyolojik iyilik halini olumlu yönde etkileyebileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the short-term effects of chiropractic thoracic manipulation and breathing exercises on individuals' levels of stress and anxiety. Thirty healthy volunteers (aged 18–30) were randomly assigned to an experimental group (n=15) and a control group (n=15). The experimental group received high-velocity, low-amplitude (HVLA) thoracic manipulation following breathing exercises, while the control group was only given the exercise program. In both groups, stress and anxiety levels were assessed before and after the intervention using the State-Trait Anxiety Inventory (STAI), and physiological responses were analyzed using heart rate variability (HRV) data recorded with the Polar H10 device. Statistical analyses revealed significant improvements in STAI and Visual Analog Scale (VAS) scores, as well as in HRV parameters, within the experimental group. The findings indicate that thoracic manipulation combined with breathing exercises is effective in reducing stress and supporting autonomic nervous system balance, suggesting that the combined use of these approaches may positively influence psychophysiological well-being.