Skolyozda çift korteks pedikül vidası kullanımının direkt vertebral rotasyon kuvvetine etkisi (Dana omurgasında biyomekanik çalışma)
- Tez No: 247743
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT BEZER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Direct vertebral rotation, bicortical pedicle screw, scoliosis
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 33
Özet
Skolyoz cerrahisinde direkt vertebral rotasyon manevrasının iyi yapılması,transvers plandaki rotasyonu düzelterek kostal kamburluğu ortadan kaldırır, koronaldengeyi ve selektif torakal füzyon sonrası spontan düzelmeyi arttırır. Bu manevranınapikal bölgede daha etkili ve güvenli yapılabilmesi için pedikül vidalarının özelliklekısa kalma riskinin bulunduğu konveks tarafta çift korteks yerleştirilmesi uygunolacaktır. Bunu göstermek amacıyla tek korteks ve çift korteks yerleştirilen vidalarındöndürme kuvveti birbirleriyle ve ideal yönde ve uzunlukta yerleştirilenvidalarınkiyle karşılaştırıldı.Çalışmada 24 adet dana omuru kullanıldı. Omurlar üç gruba eşit olarak dağıtıldıve her biri bir adet pedikül vidasıyla uygun şekilde enstrümante edildi. Tek korteksgrubunda (Grup 1) pedikül vidaları, skolyozda konveks tarafta yeterli uzunluk vedüzgün yönde konulamamış vidaları taklit edecek şekilde, ucu lateralize edilerekyerleştirildi. Çift korteks grubunda (Grup 2) pedikül vidaları, tek korteks grubundaolduğu gibi uygun olmayan yönde fakat ucu omur gövdesinin anterior korteksinigeçecek şekilde yerleştirildi. Kontrol grubunda (Grup 3) pedikül vidaları idealyönde ve ideal uzunlukta yerleştirildi. Omurlar özel bir aparata fiske edildiktensonra tüm vidalara sabit uzunluktaki bir derotatörle mediale doğru rotasyonuygulanarak direkt vertebral rotasyon manevrası taklit edildi. Bu işlem sırasındaoluşan kuvvet ve deplasman miktarı kaydedildi.En yüksek kuvvetler kontrol grubunda (ort: 414 N; SS:55,72), en düşükkuvvetler tek korteks grubunda (ort: 235,75 N; SS:68,12) ortaya çıktı.
Özet (Çeviri)
In scoliosis surgery, if direct vertebral rotation (DVR) is performed well, therotational deformity and thoracal hump can be corrected. DVR also provides a bettercoronal balance and increases spontaneous lumbar curve correction after selectivethoracic fusion. At the apical region pedicle screws on the convex side are insertedusually shorter than the concave side. In order to perform effective and safe DVR inthis region, it may be useful to insert these short screws bicortically. To show thiswe compared the forces that act on unicortical, bicortical and ideally placed screws.24 calf vertebral bodies were divided into three groups equally. Each vertebralbody was instrumented with one pedicle screw. In group 1 (unicortical) screws wereplaced laterally and short as in the convex side of a scoliosis patient. In group 2(bicortical) screws were placed with the same direction as group 1 but bicortically.In group 3 (control group) screws were inserted in ideal length and direction.Vertebral bodies were rigidly anchored in a custom device. Each screw was rotatedusing a constant length lever arm under displacement control at 0,5 mm/s whilecollecting displacement (mm) and force (N) data.Highest forces were obtained in the control group (mean: 414; SD:55,72),lowest forces were obtained in group 1 (mean: 235,75; SD:68,12). The forces ingroup 2 (mean: 333,13; SD:49,92) were higher than group 1 and the difference wasstatistically significant. There were 2 catastrophic failures in group 1.In order to make an effective DVR with higher forces and to decrease the bonefailure, apical screws on the convex side should be inserted bicortically in scoliosispatients.