Pozitif psikolojik sermaye, örgüt temelli öz saygı ve merhamet duygusunun etik davranışlar üzerindeki etkisinde yöneticiye güvenin rolü
The role of trust in the manager in the effect of positive psychological capital, organization-based self-esteem and compassion on ethical behavior
  1. Tez No: 957233
  2. Yazar: ÖZNUR KONCAGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ŞAHİN ÖRNEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, İşletme, Geodesy and Photogrammetry, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Etik Davranışlar, Pozitif Psikolojik Sermaye, Merhamet, Örgüt Temelli Özsaygı, Yöneticiye Güven
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Araştırmada işgörenin iş yerinde sergilediği etik davranışlar üzerinde pozitif psikolojik sermaye, merhamet ve örgüt temelli özsaygı unsurlarının etkisini ortaya koymak ve bu etkide yöneticiye güven olgusunun rolünün tespit edilmesi amaçlanmıştır. Araştırma, Marmara bölgesinde kolayda örnekleme yöntemi ile ulaşılan ve bir yöneticiye bağlı olarak görev yapmakta olan işgörenler üzerinde gerçekleştirilmiştir. Online ve yüzyüze anket yöntemi ile elde edilen 1150 anket formundan yapılan eleme ve incelemelerden sonra 1147 (%99,7) form analizlere dahil edilmiştir. Araştırma verileri;“SPSS 24.0 for Windows”,“Lisrel 8.80”ve“Process Makro”programları vasıtasıyla gerçekleştirilmiştir. Verilere uygulanan uç değer analizi neticesinde şüpheli yaklaşılan herhangi bir veri olmadığı görülmüş ve bütün veriler analizlere dahil edilmiştir. Ölçekler ve alt boyutları için iç tutarlılık katsayıları (Cronbach's Alpha) hesaplanarak güvenilirlik düzeyleri belirlenmiştir. Ayrıca her bir ölçeğe açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri uygulanarak uyum iyiliği değerleri hesaplanmıştır. Araştırma modeli kapsamında belirlenen hipotezler ise hiyerarşik regresyon modeli ile test edilmiştir. Araştırma hipotezlerinin tamamı doğrulanmıştır. Pozitif psikoloji sermaye, merhamet ve örgüt temelli özsaygı, etik davranışları etkilemektedir ve yöneticiye güvenin orta ve yüksek olduğu seviyede düzenleyici etkinin devam ettiği, fakat yöneticiye güven düzeyinin düşük olduğu durumda, düzenleyici etkinin ortadan kalktığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The research continues to reveal the emergence of positive psychological capital, compassion and organizational individual self-esteem elements in different dimensions on the ethical processes exhibited by the employee at work, and the moderating role of trust in management in this effect. The research was carried out on employees working under a manager, who were reached through the easy dexterity method throughout Marmara region. After the elimination and examination of 1150 surveys obtained through online and face-to-face survey methods, 1147 (99.7%) were included in the form analysis. Research data;“SPSS 24.0 for Windows”,“Lisrel 8.80”and“Process Makro”package programs were launched. As a result of the outlier analysis applied to the data, no suspicious data was observed and all data were included in the analysis. Internal volume coefficients (Cronbach's Alpha) were calculated and kept for the scales and sub-dimensions. In addition, goodness of fit values were calculated by applying explanatory and confirmatory factor analyzes to each scale. Assumptions within the scope of the research model were tested with the regression model. All research suspicions have been shown to be true. It is seen that positive psychology continues to have a permanent effect when capital, compassion and organization-based self-esteem, ethical conduct and trust in management are at medium and high levels, but when trust in the manager is low, the permanent effect disappears. Keywords Ethical Behaviors, Positive Psychological Capital, Compassion, Organization-Based Self-Respect, Trust in Managers