Aleksitimi ve kişiler arası duyarlılığın sosyotelizm üzerindeki etkisi
The effect of alexithymia and interpersonal sensitivity on phubbing
- Tez No: 957241
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELMAS MERVE MALAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sosyotelizm, Sosyotelizme maruz kalma, Aleksitimi, Kişiler arası duyarlılık, Phubbing, Being Phubbed, Alexithymia, Interpersonal Sensitivity
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu araştırmanın amacı, aleksitimi ve kişilerarası duyarlılığın sosyotelizm ve sosyotelizme maruz kalma davranışları üzerindeki etkilerini incelemektir. Dijitalleşen çağda özellikle akıllı telefonların yaygın kullanımı bireylerin sosyal ilişkilerini etkilemekte ve sosyotelizm gibi yeni kavramların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Literatürde aleksitimi ve kişilerarası duyarlılık dijital bağımlılık türleriyle ilişkilendirilmiş olsa da bu değişkenlerin sosyotelizm üzerindeki ortak etkileri yeterince araştırılmamıştır. Araştırma, 18–65 yaş arası 411 yetişkin bireyden çevrim içi anket yoluyla toplanan verilerle gerçekleştirilmiştir. Veri toplama araçları olarak Kişisel Bilgi Formu, Toronto Aleksitimi Ölçeği, Kişilerarası Duyarlılık Ölçeği, Genel Sosyotelist Olma ve Sosyotelizme Maruz Kalma Ölçekleri kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, aleksitimi, sosyotelizm ve sosyotelizme maruz kalma ile cinsiyet arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Ancak, kişilerarası duyarlılık kadın bireylerde daha yüksek bulunmuştur. Yaş değişkeni açısından, 18–25 yaş grubunda aleksitimi, kişilerarası duyarlılık ve sosyotelizm düzeylerinde anlamlı farklılıklar gözlemlenmiştir. Yapılan korelasyon analizleri, aleksitimi ve kişilerarası duyarlılığın sosyotelizm ve sosyotelizme maruz kalma ile anlamlı ve pozitif yönde ilişkili olduğunu göstermiştir. Yapısal eşitlik modeli sonucunda, aleksitiminin hem sosyotelizmi hem de sosyotelizme maruz kalmayı anlamlı şekilde yordadığı bulunmuştur. Ayrıca, kişilerarası duyarlılık değişkeni, aleksitimi ile sosyotelizm arasındaki ilişkide tam aracılık rolü üstlenmiştir. Bu bulgular, dijital çağda bireyler arası iletişim sorunlarının anlaşılması ve psikolojik müdahale programlarının planlanması açısından önemli katkılar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of alexithymia and interpersonal sensitivity on phubbing and being phubbed behaviors. In the digital age, the widespread use of smartphones significantly affects individuals' social relationships, leading to the emergence of concepts such as phubbing. Although alexithymia and interpersonal sensitivity have been associated with various forms of digital addiction in the literature, their combined effects on phubbing have not been sufficiently explored. The study was conducted with data collected via an online survey from 411 adult individuals aged between 18 and 65. Data collection tools included the Personal Information Form, the Toronto Alexithymia Scale, the Interpersonal Sensitivity Scale, the General Phubbing Scale, and the Being Phubbed Scale. According to the findings, no significant relationship was found between alexithymia, phubbing, being phubbed, and gender. However, interpersonal sensitivity was found to be higher among female participants. Regarding age, significant differences in levels of alexithymia, interpersonal sensitivity, and phubbing were observed in the 18–25 age group. Correlation analyses revealed that alexithymia and interpersonal sensitivity are significantly and positively associated with phubbing and being phubbed. Structural equation modeling indicated that alexithymia significantly predicted both phubbing and being phubbed. Furthermore, interpersonal sensitivity played a full mediating role in the relationship between alexithymia and phubbing. These findings contribute to a better understanding of communication problems in the digital age and offer insights for the planning of psychological intervention programs.