Ankara ilinde kaba yem kaynaklarının geliştirilmesinde yayım çalışmalarının değerlendirilmesi üzerine bir araştırma
A Research on the evaluation of effects of extension activities on the improvement of forage resources in Ankara province
  1. Tez No: 95725
  2. Yazar: CELAL CEVHER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN TATLIDİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Improvement and management of pastures, extension work for pastures, appraisal of pasture work, farmer participation in improvement, socio-economic characteristics of farmers, fanners preferences, perception of pasture concept and farmer-researcher relation. IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ANKARA İLİNDE KABA YEM KAYNAKLARININ GELİŞTİRİLMESİNDE YAYIM ÇALIŞMALARINTN DEĞERLENDİRİLMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Celal CEVHER ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARİM EKONOMİSİ ANABİLİM DALİ Danışman: Prof. Dr. Hasan TATLIDİL Bu araştırma, Ankara ili Polatlı ve Kalecik ilçelerinin köylerinde yürütülmüştür. Araştırmada, bölgede yürütülen, ortak kullanılan köy meralarının çiftçi katılımıyla ıslahı ve amenajmam projesinin çiftçiler taraûndan ' nasıl değerlendirildiği incelenmiştir. Araştırma alanında, çiftçilerin projeyi değerlendirmesinde etkili olabilecek sosyo-ekonomik nitelikler, haberleşme davranışları, bitkisel üretim potansiyeli, yem kaynakları ve yem tüketimi, çiftçi tercihlerim etkileyen unsurlar, çiftçi-mera ilişkisi ve çiftçi-proje mühendisi ilişkisi araştırılmıştır. Araştırmanın verileri, basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilen 83 çiftçiyle 1999 Haziran-Tcmmuz aylarında anket yolu ile toplanmıştır. Deneklerin 43 *ü proje uygulanan köylerdendir. Polatlı ve Kalecik ilçelerinde, hayvansal üretim ekonomik olarak önemini korumaktadır. Araştırma bölgesinde yem bitkisi üretimi yeterli düzeyde olmayıp, mera alanları, hayvansal üretimde kaba yem kaynağının önemli bir kısmım oluşturmaktadır. Proje kapsamında çoklu disiplin er yaklaşım esas alınmasına karşın, projenin sadece ıslah yönüne ağırlık verilmiştir. Mera ıslahı ve amenajmam projesinin amaçlan arasında olan çiftçi katılımı, yeterli seviyede gerçekleşmemiştir.Yem bitkisi üretiminin artırılmasına yönelik yayım çalışmalarında yeterli düzeyde basan sağlanamamıştır. Proje uygulanan alanlarda yapılan mera ıslahı çalışması, çiftçilerce % 28 oranında başarılı olarak değerlendirilmiştir. 2000, Sayfa: 136 Anahtar Kelimeler : Meraların ıslahı ve amenajmanı, meralara yönelik yayım çalışmaları, mera çalışmalarım değerlendirme, mera çalışmalarına çiftçi katılımı, sosyo-ekonomüc nitelikler, çiftçi tercihleri, mera kavramım algılama ve çiftçi-araşuna ilişkisi
Özet (Çeviri)
SUMMARY Master Thesis A Research on The Evaluation of Effects of Extension Activities on the Improvement of Forage Resources in Ankara Province Celal CEVHER ANKARA UNIVERSTY INSTITUTE of SCIENCES AGRICULTURAL ECONOMICS DEPARTMENT Supervisor: Prof. Dr. Hasan TATLIDİL This research has been carried out in the villages of Polatlı and Kalecik districts of Ankara province. In this resarch, improvement and management of common village pastures by farmer participation project is studied. Studied components were the following; socio-economic factors influencing farmers evalvuaaons of the project, communication behaviours, crop production* potential, feed sources and feed consumption, factors influencing farmers preferences, fanner pasture relation, and farmer-project engineer intcractioa Data on the studied items are collected by simple random sampling method from 83 farmers during June-July 1999, 43 of samples are from project implemented areas, 40 were not Chi-square analysis were applied. Livestock production is still economically important in Polatlı and Kalecik districts. Forage crop production in the region is not at desired level and therefore pasture areas still constitute important part of feed source. The project was based on a multi-disipliner approach but emphasis was given just to the improvement aspect. Pasture improvement and management failed to succeed one of its components; farmer particapation. Extension work to increase forage crop production was not reached at a desired level. Pasture improvement project is found successful by 28 % of farmers participated in project region. iii2000, Page: 136