Efervesan tabletlerin rezin esaslı restoratif materyallerin renk stabilitelerine etkileri
The effect of effervescent tablets on the color stability of resin-based restorative materials
  1. Tez No: 957280
  2. Yazar: KUBİLAY CEYLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSAN ÇELİK
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Effervescent tablet, color stability, resin-based restorative material
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Amaç: Bu in-vitro çalışmanın amacı, farklı üretim teknolojilerine sahip beş farklı rezin esaslı CAD/CAM restoratif materyalin, efervesan tablet çözeltisi, portakal suyu ve distile suya belirli süre maruz bırakılması sonrasında meydana gelen renk değişimlerini değerlendirmek ve karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada Vita Enamic (VE), GC Cerasmart (GC), Telio CAD (TC), C-Temp (CT) ve Saremco Crowntec (SR) olmak üzere beş farklı reçine esaslı CAD/CAM materyal kullanılmıştır. Her materyal grubundan 10'ar adet olmak üzere toplam 150 disk şeklinde örnek hazırlanmıştır (n=10). Örnekler, üç farklı solüsyona (efervesan tablet çözeltisi, portakal suyu, distile su) her gün 2 dakika süreyle daldırılmış ve bu işlem 28 gün boyunca tekrarlanmıştır. Renk ölçümleri deney öncesinde (T0) ve deney sonrasında (T28) VITA Easyshade V dijital spektrofotometre kullanılarak gerçekleştirilmiş, renk farkı CIEDE2000 (ΔE₀₀) formülüne göre hesaplanmıştır. Elde edilen veriler, SPSS 19,0 (IBM Corp., Armonk, NY, USA) programında analiz edilmiştir. Verilerin normal dağılım gösterip göstermediği Shapiro-Wilk testi ile değerlendirilmiş ve tüm veriler için normal dağılım saptanmıştır (p> 0,05). Buna bağlı olarak, L*, a* ve b* değerlerinin analizinde Tekrarlanan Ölçümler ANOVA uygulanmış, anlamlı farklılık gözlenen durumlarda ise Bonferroni düzeltmeli ikili karşılaştırmalar yapılmıştır (α = 0,05).
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this in-vitro study was to evaluate the effect of effervescent tablets on the color stability of five different resin-based CAD/CAM restorative materials fabricated using various production techniques. Materials and Methods: Five CAD/CAM restorative materials were used in this study: polymer-infiltrated ceramic (Vita Enamic) [VE], nanoceramic resin (GC Cerasmart) [GC], cross-linked polymethyl methacrylate (Telio CAD) [TC], light- cured resin (C Temp) [CT], and microhybrid resin composite (Saremco Crowntec) [SR]. A total of 150 disc-shaped specimens (10 per group) were prepared. The samples were immersed in three different solutions: effervescent tablet solution, orange juice, and distilled water, for 2 minutes daily over a 28-day period. Color measurements were performed at baseline (T0) and after 28 days (T28) using a VITA Easyshade V digital spectrophotometer. Color differences (ΔE₀₀) were calculated using the CIEDE2000 formula. Data were statistically analyzed using repeated-measures ANOVA and Bonferroni post-hoc tests. Results: The type of material, type of solution, and their interaction had a statistically significant effect on color change values (p2.25). In contrast, specimens stored in distilled water showed minimal color change within clinically acceptable limits. Conclusion: Effervescent tablets caused clinically perceptible discoloration in some resin-based restorative CAD/CAM materials. Material selection in aesthetic restorations should consider patients routine exposure to acidic or pigment-containing products.