Ergenlerde ailesel akdeniz ateşi ile premenstrual sendrom ilişkisi
The relationship between familial mediterranean fever andpremenstrual syndrome in adolescents
- Tez No: 957292
- Danışmanlar: PROF. DR. SİNEM AKGÜL, DOÇ. DR. MELİS PEHLİVANTÜRK KIZILKAN, DOÇ. DR. HALİDE ÖZGE BAŞARAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Premenstrual sendrom, Ailevi Akdeniz Ateşi, ergen, inflamasyon, atak sıklığı, AİDAİ, ilaç uyumu, Premenstrual syndrome, Familial Mediterranean Fever, adolescent, inflammation, attack frequency, AIDAI, treatment adherence
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ergen Sağlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Aliyeva N. Ergenlerde Ailevi Akdeniz Ateşi ile Premenstural Sendrom İlişkisi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Tezi, Ankara 2025. Premenstrual sendrom (PMS), menstrual siklusun luteal fazında ortaya çıkan fiziksel, duygusal ve davranışsal belirtilerle karakterize edilen yaygın bir durumdur. Ailevi Akdeniz Ateşi (AAA), inflamatuar süreçleri tetikleyerek PMS semptomlarının şiddetini etkileyebilecek hormonal değişimlerle ilişkili, kronik inflamasyon ve ataklarla seyreden otoinflamatuvar bir hastalıktır. Bu çalışmanın amacı, AAA tanılı ergen kızlarda PMS sıklığı ve şiddetini; inflamasyon göstergeleri ile PMS semptomları arasındaki ilişkiyi değerlendirmek ve elde edilen bulguları sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırmaktır. Çalışma, Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi Ergen Sağlığı ve Çocuk Romatoloji Bilim Dalları'nda, Ocak 2024 – Şubat 2025 tarihleri arasında yürütülmüştür. Çalışmaya, 12–18 yaş aralığında olan AAA tanılı 40 ergen kız ile 40 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. Her katılımcı PMS ölçeğiyle; AAA hastalık aktivitesi ise Otoinflamatuvar Hastalık Aktivite İndeksi (AİDAİ) ile değerlendirilmiştir. Ayrıca atak sıklığı, dismenore varlığı, adet düzeni, laboratuvar parametreleri (CRP, ESR, WBC, Hb, PLT) ve ilaç uyumu analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda, AAA grubunda PMS şiddeti ve sıklığı kontrol grubuna göre daha düşük bulunmuştur. Öte yandan, AAA grubunda atak sıklığı ve AİDAİ puanı yüksek olan bireylerde PMS puanları da daha yüksek saptanmış; AİDAİ ve atak sıklığı ile PMS arasında anlamlı pozitif korelasyon bulunmuştur. İlaç uyumu açısından değerlendirildiğinde, tedaviye düzenli uyan bireylerde PMS puanları, uyum sağlamayanlara göre daha düşük bulunmuştur. Sonuç olarak, bu çalışma, AAA tanılı ergenlerde PMS'nin yalnızca hormonal değil, inflamatuvar süreçlerle de ilişkili olabileceğini ortaya koymuştur. PMS şiddetinin, hastalık aktivitesi ve inflamasyon düzeyiyle paralel artış göstermesi, inflamasyonun süregenliği ve düzeyinin bu semptomların belirleyicisi olabileceğine işaret etmektedir. Öte yandan, AAA grubunda genel PMS düzeylerinin düşük saptanması, inflamasyonun kolşisin tedavisiyle baskılanmasının bu semptomlar üzerindeki olası koruyucu etkisini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aliyeva N. The Relationship Between Familial Mediterranean Fever and Premenstrual Syndrome in Adolescents. Hacettepe University Faculty of Medicine, Pediatrics Specialty Thesis, Ankara 2025. Premenstrual syndrome (PMS) is a common condition characterized by physical, emotional, and behavioral symptoms occuring during the luteal phase of the menstrual cycle. Familial Mediterranean Fever (FMF) is an autoinflammatory disease characterized by chronic inflammation and recurrent attacks, which may affect PMS symptom severity through inflammatory processes. This study aimed to assess the prevalence and severity of PMS in adolescent diagnosed with FMF, evaluate the relationship between inflammatory indicators and PMS symptoms, and compare these findings with healthy controls. The study was conducted at Hacettepe University İhsan Doğramacı Children's Hospital, Divisions of Adolescent Medicine and Pediatric Rheumatology, between January 2024 and February 2025. A total of 40 patients with FMF and 40 healthy controls aged 12–18 years were included. Each participant was evaluated using the PMS scale, and disease activity in FMF patients was assessed using the Autoinflammatory Disease Activity Index (AIDAI). Additionally, attack frequency, dysmenorrhea presence, menstrual pattern, laboratory parameters (CRP, ESR, WBC, Hb, PLT), and treatment adherence were analyzed. As a result of the study, the severity and frequency of PMS were found to be lower in the FMF group compared to the control group. On the other hand, in the AAA group, individuals with higher attack frequency and AIDAI scores had higher PMS scores, and a significant positive correlation was found between AIDAI and attack frequency with PMS. Regarding treatment adherence, those with regular adherence had lower PMS scores compared to those with poor adherence. In conclusion, this study revealed that PMS in adolescents with AAA may be related not only to hormonal but also to inflammatory processes. The fact that PMS severity increased in parallel with disease activity and inflammation level indicates that the persistence and intensity of inflammation may determine these symptoms. Conversely, the low overall PMS levels in the AAA group suggest a possible protective effect of inflammation suppression with colchicine treatment.