Popüler kültür ve dindarlık tutumları arasındaki ilişki (Kocaeli örneği)
The relationship between popular culture and religious attitudes (Kocaeli example)
  1. Tez No: 957291
  2. Yazar: HÜMEYRA ATAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEFER YAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Popüler Kültür, popüler kültür öğeleri, tüketim ve dindarlık, Popular Culture, popular culture elements, consumption and religiosity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Popüler kültür; 20. yüzyıl ile birlikte sık sık karşılaştığımız bir kavram olup, belli bir dönem için geçerli olan, hızlı üretilen ve hızlı tüketilen kültürel öğelerin bütünüdür. Gelişen ve değişen dünya şartlarında popüler kültür insanları büyük oranda etkisi altına aldığından dolayı dindarlık tutumlarında da bu etkiyi sık sık gözlemlemekteyiz. Diğer taraftan teknolojinin gelişmesi ile birlikte popüler kültür unsurlarının etki alanı da genişlemiştir. Çalışmamızın amacı popüler kültür unsurlarının dini inanış ve yaşantıların üzerindeki etkisini incelemektir. Bu amaçla kavramsal-kuramsal açıklamalarla birlikte günümüz popüler kültür unsurlarını belirleyerek hazırladığımız anketi, genel katılımcı kitlesine uyguladık. Çalışmamız, çoğunlukla medya aracılığıyla ve hızla yayılan popüler kültürün dindarlık tutumları üzerindeki etkisini ortaya koymak; bu etkinin boyutlarını ve kalıcılığını anlamak açısından önem arz etmektedir. Elde ettiğimiz veriler, popüler kültürün bireylerin dindarlık tutumlarında esneklik ve çeşitlilik yarattığını, popüler kültür unsurlarının dindarlık algısını modernize ederek bireylerin dini inanç ve eylemlerini şekillendirdiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Popular culture is a concept that we frequently encounter with the 20th century, and it is the totality of cultural elements that are valid for a certain period, produced and consumed rapidly. Since popular culture has greatly influenced people in the developing and changing world conditions, we frequently observe this effect in religious attitudes. On the other hand, with the development of technology, the area of influence of popular culture elements has also expanded. The purpose of our study is to examine the effect of popular culture elements on religious beliefs and experiences. For this purpose, we applied the survey that we prepared by determining today's popular culture elements together with conceptual-theoretical explanations to the general participant group. Our study is important in terms of revealing the effect of popular culture, which spreads rapidly mostly through the media, on religious attitudes; and understanding the dimensions and permanence of this effect. The data we obtained revealed that popular culture creates flexibility and diversity in the religiosity attitudes of individuals, and that popular culture elements shape individuals' religious beliefs and actions by modernizing the perception of religiosity.