0-5 yaş arası çocuklarda görülen besin alerjilerinin annelerin depresyon anksiyete düzeyleri ve yaşam kaliteleri üzerindeki etkisi
The effect of food allergies in children aged 0-5 on their mothers' depression and anxiety levels and quality of life
- Tez No: 957299
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET HALİL ÇELİKSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Besin Alerjisi, Anne, Depresyon, Anksiyete, Yaşam Kalitesi, Food Allergy, Mother, Depression, Anxiety, Quality of Life
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmanın amacı, 0-5 yaş arası çocuklarda görülen IgE aracılı ve non-IgE aracılı besin alerjilerinin, annelerin depresyon, anksiyete düzeyleri ve yaşam kaliteleri üzerindeki etkisini belirlemektir. Materyal ve Metod: Çalışmaya, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Polikliniği'ne başvuran, 0-5 yaş arası 42'si IgE aracılı 42'si non-IgE aracılı olmak üzere toplam 84 besin alerjili çocuğun annesi ve kontrol grubu olarak 42 sağlıklı çocuğun annesi dahil edilmiştir. Katılımcılara Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri (STAIT-TRAIT) ve Kısa Form-36 (SF-36) Yaşam Kalitesi Ölçeği uygulanmıştır. Gruplar arası karşılaştırmalarda Ki-kare testi, ANOVA testi ve Kruskal-Wallis H testi kullanılmış, yaşam kalitesini etkileyen değişkenleri belirlemek için çoklu regresyon analizi yapılmıştır. Bulgular: Çalışmaya IgE aracılı grupta 42 non-IgE aracılı grupta 42 ve kontrol grubunda 42 olmak üzere toplam 126 anne alındı. IgE aracılı gruptaki annelerin ortanca yaşı 29 yıl (min-max:23-42), non-IgE aracılı gruptaki annelerin ortanca yaşı 29 yıl (min-max:23-40), kontrol grubundaki annelerin ortanca yaşı 31 yıl (minmax:21-49) olarak saptandı. IgE aracılı gruptaki annelerin ortanca yaşı 29 yıl (minmax:23-42), non-IgE aracılı gruptaki annelerin ortanca yaşı 29 yıl (min-max:23-40), kontrol grubundaki annelerin ortanca yaşı 31 yıl (min-max:21-49) olarak saptandı. Hasta grupları ile kontrol grubu arasında anne yaşı, eğitim düzeyi ve çalışma durumu açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (Sırasıyla p=0.085, 0.194 ve 0.765). IgE aracılı gruptaki anneler ve non-IgE aracılı gruptaki annelerin depresyon ve STAIT anksiyete skorları kontrol grubundaki annelere göre daha yüksekti (Sırasıyla p=0.001 ve 0.001). IgE aracılı gruptaki annelerin hem non-IgE aracılı grup hem de kontrol grubundaki annelere göre TRAIT anksiyete skorları anlamlı olarak daha yüksekti (Sırasıyla p=0.001 ve 0.001). Ek olarak non-IgE aracılı gruptaki annelerde TRAIT skorları kontrol grubundaki annelere göre daha yüksekti (p=0.001). IgE aracılı gruptaki annelerin Fiziksel rol güçlüğü, Emosyonel rol güçlüğü, Enerji/Canlılık/Vitalite, Duygusal iyioluş, sosyal işlevsellik, genel sağlık skorları kontrol grubundaki annelere göre daha düşüktü (Sırasıyla p=0.001, 0.001, 0.001, 0.001, 0.001, 0.001 ve 0.001). Non-IgE aracılı gruptaki annelerin Emosyonel rol güçlüğü, Enerji/Canlılık/Vitalite, Duygusal iyioluş, sosyal işlevsellik, ağrı ve genel sağlık skorları kontrol grubundaki annelere göre daha düşüktü (Sırasıyla p=0.001, 0.001, 0.001, 0.001, 0.001, 0.028 ve 0.001). IgE aracılı gruptaki annelerin Fiziksel fonksiyon ve Fiziksel rol güçlüğü skorları non-IgE aracılı gruptaki grubundaki annelere göre daha düşüktü (Sırasıyla p=0.001 ve 0.001). Sonuç: Besin alerjili çocukların anneleri, yalnızca çocuklarının sağlık durumlarıyla ilgili değil, aynı zamanda kendi psikolojik ve sosyal iyi oluşları açısından da önemli düzeyde etkilenen bir risk grubudur. Hem IgE aracılı hem de non IgE aracılı besin alerjisine sahip çocukların annelerinde depresyon ve anksiyete düzeyleri ile yaşam kalitesinde bozulmalar görülebilmektedir. Bu nedenle, besin alerjili çocukların takibinde annelerin psikolojik durumlarının değerlendirilmesi ve gerekli desteğin sağlanması, tedavi sürecinin ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilmelidir. Gelecekte daha geniş örneklem gruplarıyla yapılacak izlem temelli çalışmalar ve destek programlarına yönelik araştırmalar önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to determine the impact of IgE-mediated and nonIgE-mediated food allergies observed in children aged 0–5 years on their mothers' levels of depression, anxiety, and quality of life. Materials and Methods: The study included mothers of 84 children aged 0–5 years with food allergies (42 with IgE-mediated and 42 with non-IgE-mediated allergies) who were followed at the Pediatric Immunology and Allergy Diseases Outpatient Clinic of Başakşehir Çam and Sakura City Hospital, University of Health Sciences. An additional 42 mothers of healthy children were included as a control group. Participants completed the Beck Depression Inventory (BDI), the State-Trait Anxiety Inventory (STAI-I and STAI-II), and the Short Form-36 (SF-36) Quality of Life Questionnaire. Chi-square test, ANOVA, and Kruskal-Wallis H tests were used to compare groups. Multiple regression analysis was conducted to identify factors influencing quality of life. Results: A total of 126 mothers were included: 42 in the IgE-mediated group, 42 in the non-IgE-mediated group, and 42 in the control group. The median age of mothers in the IgE-mediated and non-IgE-mediated groups was 29 years (range: 23– 42 and 23–40, respectively), while it was 31 years (range: 21–49) in the control group. There were no statistically significant differences among the groups in terms of maternal age, educational level, or employment status (p=0.085, 0.194, and 0.765, respectively). Mothers in both allergic groups had significantly higher BDI and STAI-I scores compared to the control group (p=0.001 and 0.001, respectively). Trait anxiety (STAIII) scores were significantly higher in the IgE-mediated group compared to both the non-IgE and control groups (p=0.001 and 0.001, respectively). Additionally, mothers in the non-IgE-mediated group had higher STAI-II scores than those in the control group (p=0.001). Mothers in the IgE-mediated group scored significantly lower than controls in the SF-36 subdomains of role limitations due to physical and emotional problems, vitality, emotional well-being, social functioning, and general health (p=0.001, 0.001, 0.001, 0.001, 0.001, 0.001 ve 0.001, respectively) Similarly, mothers in the non-IgE-mediated group had lower scores in the emotional role, vitality, emotional well-being, social functioning, pain, and general health domains compared to the control group (p=0.001, 0.001, 0.001, 0.001, 0.001, 0.028 ve 0.001, respectively). Compared to the non-IgE group, mothers in the IgE-mediated group had lower physical functioning and physical role limitation scores (p=0.001 and 0.001, respectively). Conclusion: Mothers of children with food allergies represent a vulnerable group not only due to their children's health conditions but also in terms of their own psychological and social well-being. Both IgE-mediated and non-IgE-mediated food allergies in children may be associated with increased maternal depression and anxiety, as well as reduced quality of life. Therefore, psychological assessment and appropriate support for mothers should be considered an integral part of the management of children with food allergies. Future longitudinal studies with larger sample sizes and research on support programs are warranted.