Madde kullanım bozukluğu olan bireylerde kendini yaralama davranışının incelenmesi: Öz anlayış ve duygu düzenleme güçlüğü faktörlerinin yordayıcı rolü
An examination of self-injury in individuals with substance use disorder: The predictive role of self-compassion and emotion regulation difficulties factors
  1. Tez No: 957398
  2. Yazar: BERİVAN ORTAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLÇİN ELBOĞA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Duygu düzenleme, intihar davranışı, kendini yaralama davranışı, madde kullanımı, öz anlayış, Emotion regulation, self-injury behavior, substance use, self-compassion
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ruh Sağlığına Destek ve Koruma Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
MADDE KULLANIM BOZUKLUĞU OLAN BİREYLERDE KENDİNİ YARALAMA DAVRANIŞININ İNCELENMESİ: ÖZ ANLAYIŞ VE DUYGU DÜZENLEME GÜÇLÜĞÜ FAKTÖRLERİNİN YORDAYICI ROLÜ Berivan ORTAÇ Yüksek Lisans Tezi, Psikiyatri Ana Bilim Dalı Doç. Dr. Gülçin ELBOĞA Temmuz 2025, 113 Bu çalışmada, madde kullanım bozukluğu olan bireylerde kendini yaralama davranışının duygu düzenleme güçlüğü ve öz-şefkat ile ilişkisi incelenmiştir. Araştırma, SBÜ Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi AMATEM biriminden hizmet alan 18-60 yaş aralığındaki 150 katılımcı ile yürütülmüştür. Katılımcılar, yaşamları boyunca en az bir kez kendini yaralama davranışı gösterenler ve göstermeyenler olarak iki gruba ayrılmıştır. Veri toplama aracı olarak Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği-Kısa Form, Öz-Duyarlılık Ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Bulgular, kendini yaralayan bireylerin duygu düzenleme alanında daha fazla güçlük yaşadığını ve öz anlayış düzeylerinin daha düşük olduğunu göstermektedir. Ayrıca, bu bireylerin içsel eleştiri ve olumsuz tutum düzeylerinin daha yüksek olduğu saptanmıştır. Ek olarak, intihar girişiminde bulunan katılımcıların da benzer şekilde duygu düzenleme güçlüğü yaşadığı ve öz anlayış düzeylerinin düşük olduğu; ayrıca öz anlayış ile duygu düzenleme güçlüğü arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki bulunduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
AN EXAMINATION OF SELF-INJURY IN INDIVIDUALS WITH SUBSTANCE USE DISORDER: THE PREDICTIVE ROLE OF SELF-COMPASSION AND EMOTION REGULATION DIFFICULTIES FACTORS Berivan ORTAÇ Master's Thesis, Department of Psychiatry Assoc. Prof. Dr. Gülçin ELBOĞA July 2025, 113 In this study, the relationship between non-suicidal self-injury behavior and emotion regulation difficulties as well as self-compassion was examined in individuals with substance use disorder. The research was conducted with 150 participants aged between 18 and 60 who were receiving treatment at the Alcohol and Substance Addiction Treatment Center (AMATEM) of SBÜ Diyarbakır Gazi Yaşargil Training and Research Hospital. Participants were divided into two groups: those who had engaged in self-injurious behavior at least once in their lifetime and those who had never engaged in such behavior. Data were collected using the Difficulties in Emotion Regulation Scale–Short Form, the Self-Compassion Scale, and a personal information form developed by the researcher to obtain sociodemographic data and information related to substance use and self-injury behavior. The findings indicated that individuals who engaged in self-injury experienced greater difficulties in emotion regulation and had lower levels of self-compassion. Furthermore, it was found that these individuals exhibited higher levels of self-criticism and negative attitudes toward themselves. Additionally, participants with a history of suicide attempts similarly experienced difficulties in emotion regulation and had lower levels of self-compassion; a significant negative correlation was also identified between self-compassion and emotion regulation difficulties.