Parvoviral gastroenteritisli köpeklerde serum C reaktif protein (CRP) prokalsitonin, fibrinojen ve D-dimer düzeylerinin prognostik değeri
Prognostic value of serum C-reactive protein (CRP), procalcitonin, fibrinogen, and D-dimer levels in dogs with parvoviral gastroenteritis
- Tez No: 957415
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL YASA DURU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Veteriner Hekimliği, İç Hastalıkları, Veterinary Medicine, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Köpek Parvovirüsü (CPV), Prognostik Biyobelirteçler, D-Dimer Lökopeni, Hemorajik Gastroenterit, Canine Parvovirus (CPV), Prognostic Biomarkers, D-Dimer Leukopenia, Hemorrhagic Gastroenteritis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışmada, parvoviral gastroenteritisli 20 yavru köpekte çeşitli biyobelirteçlerin prognostik değeri incelenmiştir. Tedavi sonrası 13 köpek iyileşmiş, 7'si ise tedavi sürecinde ölmüştür. Klinik olarak, bilinç kaybı ve bayılma gibi genel durum bozuklukları ölüm oranının artışıyla ilişkilendirilmiştir. Hematolojik olarak, ölen köpeklerde belirgin lökopeni ve lenfopeni gözlemlenmiş, bu da parvovirüsün bağışıklık sistemi üzerindeki baskılayıcı etkisini göstermektedir. İncelenen biyobelirteçler arasında, fibrinojen ve D-dimer düzeyleri, ölüm tahmininde yüksek doğrulukla (AUC = 1,00) en güvenilir göstergeler olarak öne çıkmıştır. CRP ve prokalsitonin düzeyleri ise sağ kalan ve ölen gruplar arasında anlamlı fark göstermemiştir. Tedavi edilen ve iyileşen köpeklerde, özellikle D-dimer ve APTT düzeylerinde anlamlı bir düşüş tespit edilmiştir, bu da pıhtılaşma sisteminde iyileşmeye işaret etmektedir. Sonuç: Fibrinojen ve D-dimer, parvoviral enteritli köpeklerde hastalığın şiddetini ve ölüm riskini tahmin etmede güvenilir biyobelirteçlerdir. Buna karşılık CRP ve prokalsitonin bu amaçla uygun değildir. Koagülasyon parametrelerinin erken izlenmesi, klinik yönetimi iyileştirebilir.
Özet (Çeviri)
This study investigated the prognostic value of various biomarkers in 20 puppies with parvoviral gastroenteritis. After treatment, 13 dogs recovered, and 7 died during the treatment process. Clinically, general condition disorders such as loss of consciousness and fainting have been associated with increased mortality. Hematologically, marked leukopenia and lymphopenia were observed in deceased dogs, indicating the suppressive effect of parvovirus on the immune system. Among the biomarkers examined, fibrinogen and D-dimer levels were the most reliable indicators with high accuracy (AUC = 1.00) in mortality prediction. CRP and procalcitonin levels did not differ significantly between the surviving and deceased groups. A significant decrease in treated and recovered dogs, especially in D-dimer and APTT levels, was detected, indicating an improvement in the coagulation system. Conclusion: Fibrinogen and D-dimer are reliable biomarkers to predict disease severity and mortality risk in dogs with parvoviral enteritis. In contrast, CRP and procalcitonin are not suitable for this purpose. Early monitoring of coagulation parameters can improve clinical management.