Gelenek ve değişim: Kırşehir ili abdalları
Tradition and change: The abdals of Kırşehir province
  1. Tez No: 957493
  2. Yazar: İLKNUR ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYATİ BEŞİRLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Abdallık Geleneği, Ritüel, Toplumsal Kurum, Toplumsal İşlev, Toplumsal Değişim, Abdallık Tradition, Ritual, Social Institution, Social Function, Social Change
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu araştırma, toplumsal değişimi Abdallık geleneğinin ritüelleri üzerinden ele almaktadır. Abdallık geleneğindeki ritüellerin topluluktaki işlevleri ve bu işlevleri yitirmeleri durumunda yerine geçen toplumsal işlevler, toplumsal değişim çerçevesinde değerlendirilmektedir. Araştırmada buradan hareketle ritüel, gelenek içerisinde kolektifliğe hizmet eden pratikler (kutsal, kutsal dışı) olarak ele alınmıştır. Araştırma, Kırşehir ilinde ikamet eden 16 katılımcıdan oluşan örneklem grubuyla gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar; yerleşim yeri (kırsal/ merkez) ve yaş grupları özelinde kategorilendirilmiştir. Ritüeller ise görünür oldukları toplumsal kurumlar esas alınarak tasnif edilmiştir. Söz konusu araştırmada; aile, eğitim, ekonomi, din, siyaset, serbest zaman kurumları altında gerçekleşen ritüellerin toplumsal işlevleri ve bu işlevleri karşılayan ritüellerdeki değişim ele alınmıştır. Toplumsal kurumlardan aile kurumu altında; evlilik ve boşanma ritüeli; eğitim kurumunda ise öğrenme ritüelinin formal ve informal süreçleri işlevsel analize tabi tutulmuştur. Ekonomide mesleki ihtisaslaşma ve bankacılık hizmetlerinden faydalanma; din kurumu altında ritüelin bir çıktısı olarak dini kimlik, kutsal algısı ve dini ritüeller değişim bağlamında ele alınmıştır. Siyaset kurumunda değişim seçme hakkının ritüeli oy verme, siyasi bir gönüllülük ritüeli sivil toplum katılımı özelinde değerlendirilmiştir. Son olarak serbest zaman kurumu kategorisi altındaki ritüellerin değişimi; serbest zaman mekânlarında (köy odaları- dem kültürü), oyunda, müzik ritüelinde (dinsel işlev- ekonomik işlevde) izlenmiştir. Araştırmada 18-29 yaş grubu; aile, eğitim, din, siyaset kurumu üzerinde değişimin yönlendiricisi konumundadır. Yerleşim yerinin, aile kurumunda aşiret bağı üzerinde ve din kurumunda etkisi görülmüştür. Serbest zaman kurumunda ise endüstrileşme süreçlerinin etkisi söz konusudur. Toplumsal değişimle birlikte toplulukta liminal alan ve liminal kimliklerden söz etmek mümkün olmuştur. Toplumsal değişim toplulukta; toplumsal bütünleşme, toplumsal kabul ve ritüel eksenli telafi şeklinde gerçekleşmiştir.
Özet (Çeviri)
This study analyses social change through the rituals of the Abdal tradition. It evaluates the social functions these rituals have performed and the substitute functions that arise when they diminish. Ritual is defined as a set of sacred and non‑sacred practices within tradition that sustain collective life. The research draws on 16 participants in Kırşehir, categorised by residence (rural or urban) and age. Rituals were grouped by the social institutions in which they are visible: family, education, economy, religion, politics and leisure. In family, marriage and divorce were examined. In education, formal and informal learning processes were analysed. In the economy, occupational specialisation and recourse to banking were considered. In religion, shifts in religious identity, perceptions of the sacred and ritual practice were addressed. In politics, voting as an enactment of the right to choose and civic association as voluntary participation were studied. In leisure, changes in spaces (village guest rooms and the dem practice), play and music were traced, with attention to altered religious and economic functions. Findings show the 18–29 cohort drives ritual transformation in family, education, religion and politics. Place of residence shapes the tribal bond within family and affects religious identity and practice. Industrialisation influences leisure practices. With social change, it has become possible to speak of liminal spaces and liminal identities within the community. Social change in the comunity has occured in the form integration, social acceptance and ritual-oriented compensation.