Bakla (vicia faba L.)'da değişik miktar ve zamanlarda verilen cycocel'in verim ve verim öğelerine etkileri
Effect of different dose and application time of cycocel on yield and yield components faba bean (vicia faba L.)
- Tez No: 95757
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. SAİT ADAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bakla (Vicia faba L), CCC (cycocel) dozları, bitki gelişme dönemleri, verim ve verim öğeleri, Faba bean (Viciafaba L.), CCC (cycocel) doses, plant growth stages, yield and yield components
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
~d>\tr\-h ÖZET Yüksek Lisans Tezi BAKLA (Viciafaba L.)'DA DEĞİŞİK MİKTAR VE ZAMANLARDA VERİLEN CYCOCEL'İN VERİM VE VERİM ÖĞELERİNE ETKİLERİ Ercan BEŞER Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Doç.Dr. M. Sait Adak Bu araştırma, 1999 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü deneme tarlasında yürütülmüştür. Araştırmanın amacı, baklanın farklı gelişme dönemlerinde değişik dozlarda CCC (cycocel) uygulamasının, verim ve verim öğeleri üzerine etkilerinin incelenmesidir. Araştırmada, adı geçen Bölüm'ün Bakla İslah Programı' ndan sağlanan S 84064 kütük numaralı iri daneli bakla hattı kullanılmıştır. Cycocel 'in 0, 500, 750 ve 1000 ppm'lik solüsyonları; bitkinin 3-yapraklı,6- yapraklı, bakla oluşturma dönemlerinde uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; üç yapraklı dönem ve 500 ppm'lik CCC uygulaması; bitki boyunu kısaltmış, çiçeklerime ve hasat olum zamanım uzatmış, bakla uzunluğunu artırmış, bitki hasat indeksini yükseltmiştir. Üç yapraklı dönem ve 750 ppm dozda CCC uygulaması bitkide bakla sayısını artırmış,bitki biyolojik verimini ve bitki dane verimini yükseltmiş, yüz dane ağırlığını artırmıştır. Üç yapraklı dönemde 1000 ppm doz uygula ması da, baklada dane sayısını artırmış, protein oranını yükseltmiştir. Bakla oluşturma döneminde uygulanan 500 ppm CCC dozu ise ilk bakla yüksekliğini düşürmüştür. Uygulamalar sonunda; bitki boyu 42.80-48.86 cm,ilk bakla yüksekliği 13. 86- 18 46 cm, bakla uzunluğu 5. 15-6.46 cm, bitkide bakla sayısı 2.83-4. 15, bitki biyolojik verimi 6.00- 19.20 g, bitki dane verimi 3.57-11.03 g,bitki hasat indeksi % 45.49-57.46, yüz dane ağırlığı 70.14- 91.35 g, danede protein oram % 26.35- 29.98 arasında değişmiştir. Elde edilen bulgulara göre, artan dozlar ve geç dönemde CCC uygulaması; verim ve verim öğelerinde önemli bir artış sağlamamıştır. En iyi sonuçlar,üç yapraklı dönemde 500 ve 750 ppm doz uygulamalarından elde edilmiştir. 2000, 47 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis EFFECT OF DIFFERENT DOSE AND APPLICATION TIME OF CYCOCEL ON YIELD AND YIELD COMPONENTS IN FABA BEAN (Viciafaba L.) Ercan BEŞER Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Field Crops Supervisor: Assoc. Prof. Dr. M. Sait ADAK Research was carried out at the experimental plots of Field Crops Department in Agricultural Faculty of Ankara University, during 1999. The objective of this reserach was to study the effects of CCC (cycocel) doses on yield and yield components of faba bean treated at different growth stages. A large seeded faba bean line (Acces. S 84064) obtained from Faba Bean Breeding Programme of the Department was used. CCC solu tions with 0, 500, 750 and 1000 ppm doses were applied at the three-leaves, six- leaves and pod formation stages of plants. According to the results; 500 ppm CCC dose at three -leaves stage application has extended the flowering and harvesting periods, shortened plant height, increased the pod length and harvest index, while 750 ppm CCC at three -leaves stage has increased the number of pods/plant, biological and grain yield /plant and hunderd grain weight. Also 1000 ppm application at three -leaves stage has increased the number of seeds /pod and protein content, while 500 ppm CCC at pods formation stage decreased first pod height. Values obtained for traits from all applications were as follow: Plant height 42.80- 48.86 cm, first pod height 13.86-18.46 cm, pod length 5.15-6.46 cm, pods number /plant 2.83-4.15, biological yield /plant 6.00-19.20 g, grain yield /plant3.57-11.03 g, harvest index 45.49-57.46 %, hundred grain weight 70.14-91.35 g. and protein content of grain 26.35-29.98 %. It was concluded that, the increasing doses CCC with late stage application could not increase yield and yield components. Best results were obtained from three-leaves stage at 500 ppm and 750 ppm dose applications. 2000, 47 pages.