Farklı preparasyon tiplerinin santral dişlere uygulanan porselen laminate veneerlerde oluşan stres dağılımına etkisinin üç boyutlu sonlu elemanlar analizi yöntemiyle değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of different preparation types on stress distribution in porcelain laminate veneers applied to central teeth by three dimensional finite element analysis method
- Tez No: 957767
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHİTTİN TOMAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Laminate Veneer, Porselen Laminate Veneerler, Preparasyon Tipleri, Sonlu Elemanlar Analizi, Üç Boyutlu Sonlu Elemanlar Analizi Yöntemi, Laminate Veneers, Porcelain Laminate Veneers, Preparation Types, Finite Element Analysis, Three-dimensional Finite Element Analysis Method
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, santral dişlerde kullanılan üç farklı laminate veneer preparasyon tipinin — Tüy ucu (Feather edge) tipi preparasyon, açılı tip (beveled)ve insizal kenarı kaplayan (overlap) tip — restorasyonlar üzerindeki stres dağılımına etkisini, üç boyutlu Sonlu Elemanlar Analizi (FEM) yöntemiyle değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada, üst çene santral dişinin anatomik yapısı temel alınarak SolidWorks 2024 yazılımı ile üç boyutlu modeller oluşturulmuştur. Dişe ait dentin, mine, periodontal ligament ve seramik veneer yapılarını içeren modeller ANSYS 2021R1 programına aktarılarak FEM analizleri gerçekleştirilmiştir. Her üç modelde de dişe 100 N'luk eğik bir kuvvet, palatinal yüzeye insizal kenarın 2 mm servikaline ve 45° açıyla uygulanmıştır. Periodontal ligamentin dış yüzeyi sabit destek koşulu olarak tanımlanmıştır. Gerilme dağılımları von-Mises eşdeğer gerilme kriterine göre karşılaştırılmıştır. Bulgular: Analiz sonuçlarına göre, en düşük maksimum von-Mises gerilme değeri Tüy ucu (Feather edge) tipi preparasyon modelinde gözlenmiştir. Açılı tip preparasyon modelinde ise en yüksek maksimum gerilme değerleri tespit edilmiştir. İnsizal kenarı kaplayan tip preparasyon modelinde ise stres dağılımı daha dengeli olmakla birlikte, maksimum gerilme değeri Tüy ucu tipi preparasyon modelinden yüksek, açılı tip preparasyon modelinden ise düşük bulunmuştur. Sonuç: Elde edilen bulgular, preparasyon tipinin laminate veneer restorasyonlarda stres dağılımını etkilediğini ortaya koymuştur. Özellikle açılı tip preparasyon tasarımı, lokal gerilme birikimi açısından daha yüksek risk taşırken; geniş overlap alanı daha homojen stres dağılımı sağlamıştır. Klinik başarı açısından, preparasyonun yalnızca estetik değil, biyomekanik açıdan da değerlendirilerek planlanması gerektiği sonucuna varılmıştır. II
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the effect of three different laminate veneer preparation types— feather edge, beveled and overlap —on stress distribution in maxillary central incisors using the three-dimensional Finite Element Method (FEM). Materials and Methods: Three-dimensional anatomical models of the maxillary central incisor were created using SolidWorks 2024 software. These models included dentin, enamel, periodontal ligament, and ceramic veneer layers. The models were transferred to ANSYS 2021R1 software for FEM analysis. In each model, a 100 N oblique static force was applied at 45° to the palatal surface, 2 mm cervically from the incisal edge. The outer surface of the periodontal ligament was defined as a fixed support. Stress distributions were analyzed based on von Mises equivalent stress values. Results: According to the analysis results, the feather edge preparation model exhibited the lowest maximum von Mises stress values. The highest stress was observed in the beveled preparation model. The overlap preparation model showed a more balanced stress distribution, with maximum stress levels higher than the feather edge model but lower than the beveled preparation model. Conclusion: The findings demonstrate that the type of preparation significantly affects stress distribution IV in laminate veneer restorations. Especially, the beveled preparation design posed a higher risk of local stress concentration, whereas the wider overlap design allowed for a more homogeneous distribution of forces. From a clinical perspective, veneer preparation should be planned not only from an esthetic viewpoint but also with consideration of biomechanical performance to improve long-term success.