Kronık hastalıklarda boyun çevresi ile diğer antropometrik ölçümler arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between neck circumference and other anthropometric measurement in chronic diseases
  1. Tez No: 957845
  2. Yazar: İREM ELATİK ÜLKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BERNA ERDOĞMUŞ MERGEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Kitle İndeksi, Bel Çevresi, Boyun Çevresi, Kronik hastalık, Visseral Yağlanma, Body Mass Index, Neck Circumference, Waist Circumference, Visceral Fat
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Kronik Hastalıklarda Boyun Çevresi ile Diğer Antropometrik Ölçümler Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi Amaç: Kronik hastalıklar genellikle uzun yıllar süren, yavaş ilerleyen, düzenli ve sürekli tedavi gerektiren, tedavi sırasında ve sonrasında bakım ve izlem gerektiren sağlık sorunlarıdır. Günümüz dünyasının en yaygın hastalığı olan obezite sağlıklı kabul edilenden fazla vücut ağırlığı ve sağlık problemleri ihtimalini artıran bir durum olarak tanımlanmaktadır. Vücuttaki yağ dağılımının, toplam yağ miktarından daha önemli bir faktör olduğu saptanılmıştır. Bu çalışmada klinikte kolay kullanılabilecek antropometrik ölçümlerle boyun çevresi ölçümlerinin karşılaştırılması ve özellikle abdominal yağlanma göstergesi olan bel çevresi ve bel/boy oranları ile korelasyonunun tanımlanması amaçlanmıştır. Yöntem: Bu tez çalışması kesitsel tipte bir araştırma olarak Ocak 2020 – Mart 2020 tarihleri arasında Aile Sağlığı Merkezi'ne kayıtlı 24 yaş üzerinde 199 hasta ile gerçekleştirildi. Katılımcılara 14 soruluk sosyo-demografik bilgiler ve vücut ölçümlerini içeren veri anketi yüz yüze görüşme yöntemi ile uygulanmıştır. Bulgular: Katılımcıların 103'ü (%51,8) erkek, 96'sı (%48,2) kadındı. Hastaların yaş ortalaması 59,52±10,25 (minimum 28, maksimum 88) yıl olarak saptandı. Hastaların ortalama boy uzunlukları 168,29±9,73 cm, vücut ağırlıkları 82,38±12,74 kilogram, boyun çevresi 38,42±3,15 cm, bel çevresi 95,03±12,55 cm, bel/boy oranı 0,56±0,76, BKİ değeri ortalama 29,14±4,33 olarak saptandı. Her iki cinsiyet içinde hastaların antropometrik ölçümleri karşılaştırıldığında ise bel çevresi ile bel/boy oranı arasında iyi, boyun çevresi arasında orta şiddete ve pozitif korelasyon saptandı. Bel/boy oranı ile boyun çevresi arasında zayıf, hastalık sayısı ile arasında çok zayıf ve pozitif korelasyon saptandı. Sonuç: Boyun çevresi ölçümleri, üst vücut subkutan yağ dokusu dağılımı endeksi olup, vücut ağırlığının yansıtılmasında, metabolik sendrom ve visseral yağ miktarının tanımlanabilmesinde basit bir parametre olarak kullanılabilir. Boyun çevresi ölçümü; birinci basamakta metabolik sendrom tanısı koymada ve riskli hastaları saptamada, laboratuar verilerinin yanında, etkili ve kanıta dayalı uygulamalar kapsamında pratik yöntemlerle hastanın değerlendirilmesine katkı sağlayabilir. Bu nedenle yöntemin birinci basamak hekimlerince benimsenmesi, metabolik sendromu ve kronik hastalığı olan hastaların yönetiminde, aile hekimlerinin katkısını ve başarısını arttırabilir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of The Relationship Between Neck Circumference and Other Anthropometric Measurement in Chronic Diseases Objective: Chronic diseases are health problems that usually last for many years, progress slowly, require regular and continuous treatment, and require care and follow-up during and after treatment. Obesity, the most common disease of today's world, is defined as a condition that increases the probability of more than healthy body weight and health problems. It has been found that body fat distribution is a more important factor than the total amount of fat. In this study, it was aimed to compare neck circumference measurements with anthropometric measurements that can be easily used in the clinic and to define its correlation with waist circumference and waist / height ratios, which are indicators of abdominal fat. Method: This study was conducted as a cross-sectional study between January 2020 - March 2020 with 199 patients over the age of 24 registered at the Family Health Center. The data questionnaire containing 14 questions of socio-demographic information and body measurements was applied to the participants by face to face interview method. Results: 103 (51.8%) of the participants were male, 96 (48.2%) were female. The mean age of the patients was 59.52 ± 10.25 (minimum 28, maximum 88) years. Average height of the patients 168.29 ± 9.73 cm, body weight 82.38 ± 12.74 kilograms, neck circumference 38.42 ± 3.15 cm, waist circumference 95.03 ± 12.55 cm, waist / height ratio It was found to be 0.56 ± 0.76, and the mean BMI value was found to be 29.14 ± 4.33. When the anthropometric measurements of the patients in both genders were compared, a good correlation was found between waist circumference and waist / height ratio, and a moderate and positive correlation between neck circumference. There was a weak correlation between waist / height ratio and neck circumference, very weak and positive correlation with the number of diseases. Conclusion: Neck circumference measurements are the upper body subcutaneous adipose tissue distribution index, and can be used as a simple parameter in reflecting body weight, defining metabolic syndrome and visceral fat amount. Neck circumference measurement; It can contribute to the evaluation of patients with practical methods in the diagnosis of metabolic syndrome in primary care and in determining risky patients, as well as laboratory data, within the scope of effective and evidence-based practices. Therefore, the adaption of the method by primary care may increase the contribution and success of family physicians in the management of patients with metabolic syndrome and chronic diseases.