The relationship between Turkish EFL learners' vocabulary knowledge and their receptive and productive knowledge of collocations
Türk EFL öğrencilerinin kelime bilgisi ile alıcı ve üretici kollokasyon bilgileri arasındaki ilişki
- Tez No: 957856
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AKBAR ALISHAH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kelime Bilgisi, Kollokasyon, Üretici Kollokasyon Bilgisi, Alıcı Kollokasyon Bilgisi, Vocabulary knowledge, Collocations, Productive Collocational Knowledge, Receptive Collocational Knowledge
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışma, Türk EFL öğrencilerinin kelime bilgisi ile alıcı ve üretici kollokasyon bilgileri arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Araştırmanın temel amacı, katılımcıların alıcı ve üretici kollokasyon bilgileri arasındaki farkı belirlemek, alıcı kelime bilgisiyle korelasyonlarını incelemek ve kollokasyon bilgisini en iyi tahmin eden değişkenleri tespit etmektir. Çalışmaya İstanbul'da Vakıf Üniversitesi'nde öğrenim gören 80 üçüncü sınıf İngilizce öğretmenliği öğrencisi katılacaktır. Araştırmada, sıfat-isim ve fiil-isim kollokasyon kombinasyonları ele alınarak uyuma (congruence) göre gruplandırılmıştır. Verilerin toplanmasında kelime bilgisi testi, üretici kollokasyon testi ve alıcı kollokasyon testi kullanılmıştır. Veri analizleri, öğrencilerin üretici kollokasyon bilgilerinin alıcı bilgilerine kıyasla daha düşük olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, alıcı kelime bilgisi testi sonuçları ile hem alıcı hem de üretici kollokasyon testi sonuçları arasında güçlü bir uyum gözlemlenmiştir. Çalışmanın en dikkat çekici bulgularından biri, ana dile uyumlu (congruent) kollokasyonların, öğrenciler tarafından daha kolay öğrenildiği ve üretildiği yönündedir. Buna karşılık, corpus tabanlı kollokasyon sıklığının öğrencilerin kollokasyon bilgisiyle anlamlı bir ilişkisinin olmadığı belirlenmiştir. Sonuç olarak, uyum ve kollokasyon kalıplarının hem alıcı hem de üretici kollokasyon bilgisinin güçlü belirleyicileri olduğu ortaya çıkmıştır. Bu bulgular, EFL öğrencilerinin dil öğretiminde kollokasyonlara daha fazla odaklanılması gerektiğini ve 5 kollokasyon bilgisinin geliştirilmesi için daha bilinçli öğretim stratejilerinin uygulanmasının önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The collocation knowledge of English language learners' has grabbed the attention of many researchers in the last few decades. This research investigates how the vocabulary knowledge of Turkish EFL students relate to their receptive and productive collocational knowledge. The main objectives of the study are to explore the distinctions between receptive and productive collocational knowledge, assess their relationships with receptive vocabulary size, and pinpoint the most effective predictors of collocational knowledge. The current study involved 80 third-year English Language Teaching (ELT) program students at a foundation university in İstanbul. The research focuses on adjective-noun and verb-noun collocations, categorized according to congruence (L1 alignment). Data collection was conducted through a vocabulary size test, a productive collocation test, and a receptive collocation test. Data analyses have shown that students' receptive collocational knowledge is higher than their productive knowledge. Moreover, a strong correlation was observed between receptive vocabulary size test scores and both receptive and productive collocation test scores. One of the most striking findings of the study is that congruent collocations (L1-aligned) are more easily learned and produced by students. In contrast, corpus-based collocation frequency was found to have no significant relationship with students' collocational knowledge. Consequently, congruence and collocational patterns emerged as strong predictors of both receptive and productive collocational knowledge. These findings highlight the need for greater emphasis on collocation instruction in EFL teaching and underline the importance of implementing more conscious teaching strategies to enhance students' collocational knowledge.