The relationship between self regulation capacity and vocabulary knowledge of adult EFL learners
İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen yetişkin öğrencilerin öz düzenleme kapasitesi ve sözcük bilgisi arasındaki ilişki
  1. Tez No: 691037
  2. Yazar: MAHMUT UĞUR ARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADNAN BİÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öz düzenleme kapasitesi, sözcük haznesi, dil öğrenme stratejileri, öz düzenleme alt kategorileri, Self-regulation capacity, Vocabulary Size, Language Learning Strategies, Subcategories of Self-Regulation
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu çalışma yetişkin İngilizce öğrencilerinin sözcük hazneleri ve öz düzenleme kapasiteleri arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bunu yaparken, öğrencilerin genel öz düzenleme kapasiteleri ve sözcük haznelerinin seviyesi hakkında da bilgi sahibi olmak istedik. Ayrıca, öz düzenleme kapasitelerinin alt kategorileri ile sözcük hazneleri arasındaki ilişkiyi cinsiyet, öğrenim durumu ve milliyet açısından da değerlendirdik. Son olarak, öz düzenleme kapasitesi düşük ve yüksek bireylerin, kelime öğrenmede öz düzenleme becerileri kullanımı durumunu da anlamak üzerine çalışma yürüttük. Çalışmanın katılımcıları İstanbul'daki bir vakıf üniversitesinden lisans, yüksek lisans ve doktora olmak üzere Türk ve uluslararası öğrencilerden oluşmaktadır. Katılımcılara sözcük öğreniminde öz düzenleme kapasitesi anketi ve sözcük haznesi testi dağıtıldı. Edinilen bilgiler SPSS 22 ile istatistiksel bakımdan incelendi. İlk iki veri toplama aracından elde ettiğimiz sonuçları, 'yüksek skor alanlar' ve 'düşük skor alanlar' olarak iki gruba ayrıdıktan sonra, bu bireylerin öz-düzenleme stratejileri kullanımı arasında fark olup olmadığını anlamak için yarı-yapılandırılmış görüşmeler düzenledik. Katılımcıların öz düzenleme kapasitelerinin göreceli olarak yüksek olduğu ortaya çıktı. Çok katılımcı sözcük haznelerinin akademik çalışmalar için beklenen eşiğin çevresinde veya üstünde olduğunu gösterdi. Sözcük haznesi ve öz düzenlemenin alt kategorileri arasındaki ilişki açısından ise en yüksek ilgileşim çevresel kapasite ile bulunmuşken doyum ve duygusal kapasite ile ilgileşim en düşük düzeyde çıkmıştır. Yüksek skor alanların, düşük skor alanlara göre daha çeşitli ve etkili öz-düzenleme stratejileri kullandığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in order to investigate the relationship between vocabulary size and self-regulation capacity of adult EFL learners. In addition to this, we also wanted to learn about the general self-regulation capacity, and vocabulary size of the participants. We also tried to delve into the relationship between participants' sub categories of self-regulation capacity and their vocabulary size with regards to gender, cycle of study, and nationality. Further, we tried to comprehend the high and low scorers use of self-regulated vocabulary learning strategies. The participants of the study were a mix of Turkish and international undergraduate, master, and PhD students from a foundation university in Istanbul. Participants were distributed self-regulation capacity in vocabulary learning scale and vocabulary size test. We used SPSS 22 in order to statistically analyze our findings by using descriptive statistics and Pearson correlation features. Lastly, we conducted semi-structured interviews with high scorers and low scorers to observe if there is any observable difference between these two groups in utilizing self-regulated vocabulary learning strategies. We found the self-regulation capacity of the participants relatively high. Most of the participants showed their vocabulary knowledge around or above the expected threshold required for academic studies. As for the relationship between vocabulary size and self-regulation, the highest correlation was found to be with environmental control capacity while satiation and emotion control capacities were found to be least correlated with participants' vocabulary size. Lastly, we observed that high scorers deployed a diversity of self-regulated vocabulary learning strategies than low scorers did.