Türk kömürlerinin mikrogalga enerji etkisiyle tetralindeki hidrojenasyonu üzerinde nemin etkisi
Effect of moisture in hydrogenation of Turkish coals in tetralin by microwave radiation energy
- Tez No: 95786
- Danışmanlar: PROF. DR. TANER TOĞRUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kömür, hidrojenasyon, mikrodalga enerji, nem, Coal, hydrogenation, microwave energy, moisture. IV
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Yfiksek Lisans Tezi TÜRK KÖMÜRLERİNİN MİKRODALGA ENERJİSİ ETKİSİYLE TETRALİNDEKİ HİDROJENASYONU ÜZERİNDE NEMİN ETKİSİ Osama KONNA Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilİm Dalı Danışman: Prof. Dr. Taner TOĞRUL Jüri: Prof. Dr. Güniz GÜRÜZ Prot Dr. Taner TOĞRUL Doç. Dr. Zeki AKTAŞ Bu çalışmada, değişik Türk kömürlerinin mikrodalga enerji etkisiyle tetralindeki hidrojenasyonu üzerindeki nemin etkisi incelenmiştir. Hİdrojenasyonla elde edilen sıvı ürünler yağlar, asfaltenler ve preasfaltenler olarak kesimlere ayrılarak ürün dağdmılan belirlenmiştir. Deneyler iki grupta gerçekleştirilmiştir. İlk grup deneylerde değişik nem oranlarına sahip kömür örnekleri 1/4 kömür/çözücü oranında ve 6 dk sûreyle hidrojenasyona tabi tutobnnştnr. Hidorjenasyon, % 100 güçte çalışan mikrodalga fırında gerçekleştirilmiştir. İkinci grup deneyler ise 1/2 ve 1/4 kömür/çözücü oram ve % 42.86 nem içeriğinde Beypazarı linyitinin dönüşümü üzerinde sürenin etkisi incelenmiştir.Değişik nem oranlarına sahip kömür örneklerinin mikrodalga radyasyonu etkisiyle hidrojcnasyon deneylerinde, dönüşümün önce azaldığı ve kritik bir nem değerinden sonra arttığı görfilmüştür. Surenin etkisini belirlemek amacıyla gerçekleştirilen deneylerde İse sürema artışıyla dönüşümün azaldığı görülmüştür. 2000, 78 sayfa
Özet (Çeviri)
.-_ ABSTRACT... ^ *,** Masters Thesis EFFECT OF MOISTURE IN HYDROGENATION OF TURKISH COALS m TETRAMN BY MICROWAVE RADIATION ENERGY Osama KONNA Ankara University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Taner TO?RUL Jury: Prof. Dr. Güniz GÜRÜZ Prof. Dr. Taner TO?RUL Assoc Prof. Dr. Zeki AKTAŞ In this study, effect of moisture in hydrogcnation of different Turkish coals in tetralin was investigated by microwave energy. The liquid products obtained from the bydrogenation were fractionated into oils, asphalthenes and preasphaltenes. Experiments were carried out in two groups. In the first group of experiments, different Turkish coals which in different moisture ratios were hydrogenated. Hydrogenation was conducted in a microwave furnace of which the frequency was 2,45 GHz. In the second, Beypazarı lignite which in 42.86 moisture ratio was chosen todetermine the effect of hydrogenation time on the conversion at the ratios of 1/2 and 1/4 coal/solvent The hydrogenation conversions of coals with the effect of microwave radiation were decreased at first and increased after critical moisture value. In determine of the effect of the time conversion decreased with increas in time. 2000, 78 pages