Yeni imin bileşikleri ile bunların bazı metal komplekslerinin sentezi, karakterizasyonu ve farklı kanser hücre hatları üzerindeki antiproliferatif aktivitelerinin incelenmesi
Synthesis, characterization and investigation of antiproliferative activities on different cancer cell lines of new imine compounds and some of their metal complexes
  1. Tez No: 957900
  2. Yazar: KADİR MERKİT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜMEYRA TUNA YILDIRIM, DOÇ. DR. AHMET ALTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Aminofenol, Antiproliferatif Aktivite, Ligand, Metal Kompleks, Schiff Bazı, Aminophenol, Antiproliferative Activity, Ligand, Metal Complex, Schiff Base
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Bu tez kapsamında bir Schiff bazı ligandı ile metal komplekslerinin sentezi, yapısal karakterizasyonu ve insan kolon kanseri hücre hattı (HT-29), meme kanseri hücre hattı (MCF-7) ile akciğer kanseri (A549) hücre hatlarında biyolojik aktivite çalışmaları gerçekleştirildi. Materyal ve Metot: Sentezlenen bileşiklerin yapısal karakterizasyonunda elemental, spektroskopik ve termal analiz teknikleri kullanılırken biyolojik aktivite çalışmaları MTT metodu ile gerçekleştirildi. Bulgular: Bir salisilaldehit türevi olan 2,4-dihidroksibenzaldehit ile 2-amino-4-klorofenol'ün reaksiyonundan bir Schiff bazı ligandı ve bu ligandın metal asetatları ile uygun şartlarda gerçekleştirilen reaksiyonundan metal kompleksleri sentezlendi. Bileşiklerin yapıları enstrümental analiz yöntemleri kullanılarak aydınlatıldı ve biyolojik aktivite çalışmaları gerçekleştirildi. Sonuç: Schiff bazı ligandı ve metal komplekslerinin sentezleri gerçekleştirildikten sonra yapısal karakterizasyon çalışmaları yapıldı. A549, HT-29 ve MCF-7 hücre hatlarında hücre kültürü çalışmaları gerçekleştirildi ve ligandın geçiş metalleriyle oluşturduğu komplekslerin, hücrelere karşı ligandın tek başına oluşturduğundan çok daha güçlü bir sitotoksik etkiye sahip olduğu gözlemlendi. Bu sonuçlarla Schiff bazı ligand ve metal komplekslerinin biyolojik olarak metalleri içermesi durumunda, antikanser ajan olarak kullanılma potansiyelini destekleyerek in vivo çalışmalarla desteklenmesi gerektiği de belirlendi. 2025, 105 Sayfa
Özet (Çeviri)
Aim: Within the scope of this thesis, synthesis of metal complexes with a Schiff base ligand, structural characterization and biological activity studies in human colon cancer cell line (HT-29), breast cancer cell line (MCF-7) and lung cancer (A549) cell lines are carried out. Material and Method: Elemental, spectroscopic and thermal analysis techniques were used in the structural characterization of the synthesized compounds and biological activity studies were carried out by the MTT method. Results: A Schiff base ligand was synthesized from the reaction of 2,4-dihydroxybenzaldehyde, a salicylaldehyde derivative, with 2-amino-4-chlorophenol, and metal complexes were synthesized from the reaction of this ligand with metal acetates under appropriate conditions. The structures of the compounds were elucidated using instrumental analysis methods and biological activity studies were carried out. Conclusion: After the synthesis of Schiff base ligand and metal complexes, structural characterization studies were performed. Cell culture studies were performed on A549, HT-29 and MCF-7 cell lines and it was observed that the complexes formed by the ligand with transition metals had a much stronger cytotoxic effect against cells than the ligand formed alone. These results also determined that if the Schiff base ligand and metal complexes contain metals biologically, their potential to be used as anticancer agents should be supported by in vivo studies. 2025, 105 Pages