Annelerin duygusal istismar potansiyelinin çocukların psikososyal durumlarına etkisi
The effect of mothers' emotional abuse potential on children's psychosocial conditions
  1. Tez No: 957925
  2. Yazar: HANİFE KÜBRA AKPINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ EMRE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Sosyoloji, Education and Training, Psychology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal İstismar, Psikososyal Durum, Anneler, Çocuk, Okulöncesi, aktır, Emotional Abuse, Psychosocial Status, Mothers, Children, Preschool, oldurulacaktır
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Daha sonra doldurulacAnnelerin Duygusal İstismar Potansiyelinin Çocukların Psikososyal Durumlarına Etkisi Amaç: Bu araştırmanın amacı, okul öncesi eğitime giden 3-6 yaş grubu çocuğu olan annelerin duygusal istismar potansiyelinin çocukların psikososyal durumlarına etkisini incelemektir. Materyal ve Metot: Araştırma Erzurum İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı resmi ilköğretim okullarının anasınıflarına ve bağımsız anaokullarına giden 3-6 yaş grubu 400 öğrenci ile yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak; Kişisel Bilgi Formu, 3-6 Yaş Çocuklar İçin Psikososyal Durum Değerlendirme Ölçeği (PDDÖ)-Ebeveyn Formu, 3-6 Yaş Çocuğa Sahip Ebeveynlere Yönelik Duygusal İstismar Potansiyeli Ölçeği (DİPÖ) kullanılmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmadaki verilerin analizi IBM SPSS paket programı ile yapılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde, t- testi, ANOVA, Mann-Whitney U, Sperman korelasyon ve çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Annelerin duygusal istismar potansiyeli çocuğun cinsiyetine, annenin eğitim düzeyine, mesleğine, toplam aylık gelirine, sahip olduğu çocuk sayısına ve çocuğun doğum sırasına göre anlamlı bir farklılık gösterirken; annenin yaşına ve evlilik durumuna göre anlamlı bir farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Çocukların psikososyal durumları çocuğun cinsiyetine, doğum sırasına ve annenin evlilik durumuna göre anlamlı bir farklılık gösterirken; annenin yaşına, eğitim düzeyine, mesleğine, toplam aylık gelirine ve sahip olduğu çocuk sayısına göre anlamlı bir farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Sonuç: Yapılan korelasyon ve regresyon analizleri sonucunda annelerin duygusal istismar potansiyeli ile çocukların psikososyal durumları arasında anlamlı, düşük düzeyde pozitif bir ilişki olduğu, annelerin duygusal istismar potansiyelinin çocukların psikososyal durumlarını anlamlı bir şekilde yordadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Daha sonra The Effect of Mothers' Emotional Abuse Potential on Children's Psychosocial Conditions Aim: The aim of this study is to examine the effects of the emotional abuse potential of mothers of 3-6 year old children attending preschool education on the psychosocial status of the children. Material and Method: The research was carried out with 400 students aged 3-6 who attend kindergarten classes of official primary schools affiliated to Erzurum Provincial Directorate of National Education and independent kindergartens. Personal Information Form, Psychosocial Status Assessment Scale for 3-6 Year Old Children-Parent Form (PBDS), Emotional Abuse Potential Scale for Parents of 3-6 Year Old Children (EAPS) were used as data collection tools. Relational screening model, which is one of the quantitative research methods, was used in the research. The analysis of the data in the research was done with IBM SPSS package program. In the analysis of the obtained data, t-test, ANOVA, Mann-Whitney U, Spearman correlation and multilinear regression analysis were used. Results: While the emotional abuse potential of mothers varies significantly according to the child's gender, the mother's education level, profession, total monthly income, number of children and the birth order of the child; It was determined that there was no significant difference according to the mother's age and marriage status. While the psychosocial status of children varies significantly according to the child's gender, birth order and the mother's marriage status; It has been determined that there is no significant difference according to the mother's age, education level, profession, total monthly income and the number of children she has. Conclusion: As a result of the correlation and regression analyses, it was concluded that there was a significant, low-level positive relationship between the emotional abuse potential of mothers and the psychosocial status of children, and that the emotional abuse potential of mothers significantly predicted the psychosocial status of children.