Okul öncesine devam eden 60-72 aylık çocukların dikkat düzeyi ile dijital ebeveynlik arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between attention level and digital parenting of 60-72 months-old preschool children
- Tez No: 957926
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Dikkat, Dijital Ebeveynlik, Okul öncesi, Attention, Digital parenting, Preschool education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET Okul Öncesine Devam Eden 60-72 Aylık Çocukların Dikkat Düzeyi İle Dijital Ebeveynlik Arasındaki İlişkinin İncelenmesi Amaç: Bu araştırma okul öncesine devam eden 60-72 aylık çocukların dikkat düzeyi ile dijital ebeveynlik becerileri arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma Malatya il merkezinde MEB'e bağlı resmi ilköğretim okullarının anasınıflarına ve bağımsız anaokullarına devam eden 60-72 aylık 440 çocuk ve ebeveyni ile gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak; Kişisel Bilgi Formu, Frankfurter Dikkat Testi ve Dijital Ebeveynlik Farkındalık Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmadaki verilerin analizi IBM SPSS paket programı ile yapılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde korelasyon analizi, ANOVA ve t-testi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada Frankfurter Dikkat Testinden alınan puanlarla sadece velinin eğitim durumu, mesleği, çocuğun cinsiyeti ve çocuğun daha önce bir okula gitme ve okula hazırlık eğitimi alma durumu değişkenleri arasında anlamlı bir ilişki bulunurken, geriye kalan sosyodemografik değişkenlerle çocukların dikkat düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Dijital ebeveynlik farkındalık ölçeğinden alınan puanlar ile velinin; cinsiyeti, eğitim durumu, mesleği, çocukla yakınlık derecesi, mesleği haricinde dijital teknoloji araçlarını kullanım süresi, çocuğun; dijital teknoloji araçları kullanım süresi, dijital teknoloji araçları ile tanışma yaşı ve herhangi kronik/kalıcı bir rahatsızlık olma durumu değişkenleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Ancak velinin; yaşı, çocuk sayısı, ekonomik durumu, aile yapısı, çocuğun; yaşı, cinsiyeti, doğum sırası ve daha önce bir okula gitme ve okula hazırlık eğitimi alma durumu değişkenleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Sonuç: Yapılan korelasyon analizi sonucunda çocuklarda dikkat düzeyi ile dijital ebeveynlik becerileri arasında herhangi bir ilişki bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Investigation of the Relationship Between Attention Level and Digital Parenting of 60-72 Months-Old Preschool Children Aim: This study aims to investigate the relationship between the attention levels of preschool children aged 60–72 months and their parents' digital parenting skills. Materials and Methods: The research was conducted with 440 children aged 60–72 months and their parents, enrolled in kindergartens and independent preschools affiliated with the Ministry of National Education in the city center of Malatya, Turkey. Data were collected using a Personal Information Form, the Frankfurter Attention Test, and the Digital Parenting Awareness Scale. A relational survey model, one of the quantitative research methods, was employed in the study. Data were analyzed using IBM SPSS statistical software, utilizing correlation analysis, ANOVA, and t-tests. Results: The analysis revealed a statistically significant relationship between children's scores on the Frankfurter Attention Test and certain variables such as parental education level, occupation, the child's gender, and whether the child had prior school experience or received preparatory education. No significant relationship was found between children's attention levels and other sociodemographic factors. Regarding digital parenting, significant differences in Digital Parenting Awareness Scale scores were observed based on the parent's gender, education level, occupation, closeness to the child, daily duration of digital technology use outside of work, as well as the child's duration of digital technology use, age of first exposure to digital devices, and the presence of chronic or permanent health conditions. However, no significant differences were found in relation to the parent's age, number of children, economic status, family structure, or the child's age, birth order, and previous school attendance or preparatory education. Conclusion: Correlation analysis indicated no significant relationship between children's attention levels and parents' digital parenting skills.