Okul öncesi eğitime devam eden 60-72 aylık çocukların motivasyon düzeyleri ile öz-düzenleme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between motivation levels and self-regulation skills of 60-72 months old children attending preschool education
- Tez No: 856421
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TRİNGA SHPENDI ŞİRİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Eğitim, Okul Öncesinde Motivasyon, Öz-Düzenleme, Preschool Education, Motivation in Preschool, Self-Regulation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Araştırma okul öncesi eğitime devam eden 60-72 aylık çocukların motivasyon düzeyleri ile öz-düzenleme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini 2023-2024 eğitim öğretim yılı birinci döneminde eğitim veren İstanbul ili, Küçükçekmece İlçesindeki Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi anasınıfı ve resmi bağımsız anaokuluna devam eden 60-72 aylar arasındaki çocuklar oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini evrenden basit seçkisiz örnekleme formülü kullanılarak belirlenmiş 60-72 aylar arasında bulunan 392 çocuk oluşturmaktadır. Veriler“Kişisel Bilgi Formu”,“Okul Öncesi Çocuklar İçin Motivasyon Ölçeği (DMQ18)”ve“4-6 Yaş Çocuklarına Yönelik Öz-Düzenleme Becerileri Ölçeği (Öğretmen Formu)”kullanılarak elde edilmiştir. Verilerin çözümlenmesinde Kruskal Wallis-H Testi, Kolmogorov Smirnov Testi ve Mann Whitney U Testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda“Okul Öncesi Çocuklar İçin Motivasyon Ölçeği (DMQ18)”ölçeği alt boyutları olan; Bilişsel Sebat, Kaba Motor Sebat, Yetişkinlerle Sosyal Sebat, Çocuklarla Sosyal Sebat, Üst Düzey Memnuniyet, Olumsuz Tepki ve Genel Yeterlilik gibi faktörlerin; 4-6 Yaş Çocuklarına Yönelik Öz-Düzenleme Becerileri Ölçeği (Öğretmen Formu) alt boyutları olan; Engelleyici Kontrol, Dikkat, Çalışma Belleği ve Öz-Düzenleme becerileri ile pozitif yönde ve yüksek düzeyde anlamlı ilişkili olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The resarch was a to examine the relationship between motivation levels and self-regulation skills of 60-72-month-old children attending preschool education. Relational survey model, one of the quantitative research methods, was used in the study. The population of the study consisted of 60-72-month-old children attending the official kindergarten and official independent kindergarten affiliated to the Ministry of National Education in Küçükçekmece District of Istanbul province in the first semester of the 2023-2024 academic year. The sample of the study consisted of 392 children between the ages of 60-72 months who were determined by using a simple random sampling formula. Data were obtained by using“Personal Information Form”,“Motivation Scale for Preschool Children (DMQ18)”and“Self-Regulation Skills Scale for 4-6 Year Old Children (Teacher Form)”. Kruskal Wallis-H Test, Kolmogorov Smirnov Test and Mann Whitney U Test were used to analyze the data. As a result of the study, it was found that the factors such as Cognitive Persistence, Gross Motor Persistence, Social Persistence with Adults, Social Persistence with Children, High Level Satisfaction, Negative Reaction and General Competence, which are the sub-dimensions of the“Motivation Scale for Preschool Children (DMQ18)”scale; Inhibitory Control, Attention, Working Memory and Self-Regulation skills, which are the sub-dimensions of the Self-Regulation Skills Scale for 4-6 Year Old Children (Teacher Form), were positively and highly significantly related.