Entansif kuzu besisinde kullanılan değişik kaba yemlerin besi performansına etkileri üzerinde bir araştırma
A Research on the effects of different roughages on the fattening performance of lamb fed intensively
- Tez No: 95796
- Danışmanlar: PROF. DR. M. RIFAT OKUYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Entaslf kuzu besisi, kaba yem, canlı ağırlık artısı, yem tüketimi, yem değerlendirme, Lambs fattening, five weight gain, feed consumption, feed efficiency
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 18
Özet
ÖZET YOksek Lisans Tezi ENTANStF KUZV BESİSİNDE KULLANILAN DEĞİŞİK KABA YEMLESİN BESİ PERFORMANSINA ETKİLERİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA Hüseyin KAVALI Ankara Üniversitesi* Fen Bilimleri EnsitutüsO Zootekni Anabifim Dalı Danışman: Prof. Dr. M.Rifaı OK l' YA % 2000, 18 sn; fa Jüri. Prof. Dr. M.RrfolOKt YAN ProtDr. Ahmet ERGÜN Dot.Dr. Aydan YILMAZ Bu arastanla, entamâf kozu besisinde kullanılan farklı baba yemlerin besi performansına etkilerini araştırmak amacıyla yenilmiştir. Kaba yem olarak kont yonca otu ve arpa samanı kullanılan araştırmada Akkaraman s Border Leicester ve Akkaraman t ile de France melezi 18 adet knzn 56 gün türeyle besiye tabii tutulmuştur. Araştırma sonucumla, farklı kaba yem yedirilen kozolann besi sonu canlı ağırlık ortalamaları sırasıyla 44.7? ±1.67 kg, 4&50 ±1.75 kg, 45.9 İÜ 10 kg, ortalama günlük canlı ağırlık artışları sıranyls 0.41*0.022 kg, 0.41 ± 0.054 kg, 0.41 ± O.Ö0I5 kg, günlük yem tüketimleri 4.83 ± OJ028 kg. S-65 ± 0.045 kg, SJH ± 0.91 kg, yem değerlendirme sayılan İse 4.49±0.026, 63140.033 ve 6.78 ± 0.019 olarak bulunmuştur. Araştırma sonucunda, ortalama canlı ağırlık artelan, gfiniak yem tfiketimleri ve yem değerlendirme bakmandan gruplar arası farklılıkların istatistik olarak Önemsiz olduğu saptanmıştır (p>OjQ5$.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Tttesis A RESEARCH ON THE EFFECTS OF DIFFERENT ROUGHAGES ON THE FATTENING PERFORMANCE OF LAMB FED INTENSIVELY Höseyin KAVALI Ankara University Graduate School of Natural Applied Sciences Department of Animal Science Supervisor: Prof. Dr. M.Rifat OKUYAN 3900, 18 Pages Jury: Prof. Dr. MJUfat OKUYAN Prof.Dr. Ahmet ERGÜN Assoc.Prof.Dr. Aydan KILMAZ This research bas been investigated to determine effects of different rough feeds in the intensive lamb fattening on performance. In the experiment in which dry were used alfalfa bay and barky straw as rough feed. 18 numbers Akkararaao ı Border Leicester and Akkaraman a He de France Crossbred have been fed for 56 days. At the end of tbe research, the average Bve weights in the groups were 44.77 ±1^67 kg. 45.50 ±1.75 kg, 45.9 1 ±2. 10 kg respectively (P>0.05). The average dairy live weights gains were 0.4l±u.u22 kg, 0.41 ± 0.054 kg, 041 ± 0.0015 kg, the average daily feed coasBinption were 4.83 ± 0.028 kg, 5.65 ± 0.045 kg, 5.84+0-91 kg, the feed conversions were 4.49±0.026, Ol±0.033 and 6.78 ± 0.019 respectively 0.05). At the end of the experiment, it has been foand that differences among the groups were not significant in all criteriory which studied hi the experiment.