Özel eğitim kurum yöneticilerinin zihinsel engelli bireylere yönelik rekreatif amaçlı sportif etkinliklere ilişkin tutumları
Attitudes of private education institution managers regarding recreative sports activities for mentally disabled individuals
  1. Tez No: 958032
  2. Yazar: GAMZE OK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ILKIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Özel eğitim, Rekreatif aktivite, Yönetici, Zihinsel engelli, Administrator, Individuals with intellectual disabilities, Recreational activity, Special education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Engellilerde Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, özel eğitim kurum yöneticilerinin zihinsel engelli bireylere yönelik rekreatif amaçlı sportif etkinliklere ilişkin tutumlarını nitel bir bakış açısıyla incelemektir. Materyal ve Metot: Bu araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseni ile yürütülmüştür. Araştırma kapsamında, Malatya ili özel eğitim kurumlarında görev yapan 14 okul yöneticisinin zihinsel engelli bireylerin rekreatif amaçlı sportif etkinliklere yönelik tutumları derinlemesine incelenmiştir. Durum çalışması deseni, belirli bir olgunun (bu durumda yöneticilerin tutumları) kendi doğal bağlamı içinde, çok yönlü ve kapsamlı olarak ele alınmasına olanak sağlamaktadır. Bulgular: Okul yöneticilerinin görüşleri doğrultusunda 4 tema belirlenmiştir. Birinci tema Gelişim teması altında dört alt tema ve toplamda on kod ortaya çıkmıştır. İkinci tema Sağlıklı Yaşam teması, üç alt tema ve toplamda on kod çerçevesinde ele alınmıştır. Üçüncü tema Sosyal Beceriler teması ise üç ana alt tema ve toplam altı kod çerçevesinde düzenlenmiştir. Dördüncü tema Sportif Rekreasyon Programı temasında iki alt tema ve toplam beş kod bulunmaktadır. Sonuç: Bu araştırma kapsamında okul yöneticilerinin zihinsel engelli bireyler için yürütülen sportif rekreatif etkinliklerin zihinsel engelli bireylerin fiziksel/psikomotor, sosyal, duygusal ve bilişsel gelişimlerini desteklediği, psikolojik iyi oluşlarını artırdığı, sosyal etkileşim ve iletişim becerilerini güçlendirdiği, öz bakım ve özerklik becerilerini geliştirdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to examine the attitudes of special education institution administrators towards recreational sportive activities for individuals with intellectual disabilities from a qualitative perspective. Materials and Methods: This study was conducted using the case study design, one of the qualitative research methods. Within the scope of the research, the attitudes of 14 school administrators working in special education institutions in Malatya Province toward recreational sports activities for individuals with intellectual disabilities were examined in depth. The case study design allows for a multifaceted and comprehensive examination of a specific phenomenon (in this case, the attitudes of administrators) within its natural context. Results: Four themes were identified based on the opinions of school administrators. The first theme, Development, had four sub-themes and a total of ten codes. The second theme, Healthy Living, had three sub-themes and a total of ten codes. The third theme, Social Skills, was organized under three main subthemes and a total of six codes. The fourth theme, Sports and Recreation Program, included two subthemes and a total of five codes. Conclusion: Within the scope of this research, school administrators concluded that sportive recreational activities conducted for individuals with intellectual disabilities support the physical/psychomotor, social, emotional and cognitive development of individuals with intellectual disabilities, increase their psychological well-being, strengthen their social interaction and communication skills, and improve their self-care and autonomy skills.