Potential of additive manufacturing in building facades: Insights from industry professionals
Bina cephelerinde eklemeli imalat potansiyeli: Sektör profesyonellerinden içgörüler
  1. Tez No: 958035
  2. Yazar: TAYGA LEMİS
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNEM KÜLTÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Bina cepheleri, Eklemeli imalat, Konvansiyonel imalat, Saha çalışması, Karşılaştırmalı analiz, Building facades, Additive manufacturing, Conventional manufacturing, Field study, Comparative analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Katmanlı üretim modeline dayanan“eklemeli imalat”, yirminci yüzyılın sonlarında ortaya çıkmasından bu yana sürekli gelişmiş ve çeşitli endüstrilere entegre edilmiştir. Üretimde konvansiyonel olarak gerekli olan belirli araçları ve aşamaları ortadan kaldırma kapasitesiyle eklemeli imalat, tasarım ve üretim süreçlerine yeni yaklaşımlar sunmaktadır. Son yıllarda, eklemeli imalata olan ilgi, uygulamalarının hala sınırlı olduğu ancak arttığı inşaat alanına da yayılmıştır. Bu tez, özellikle metal ve polimer malzemelere odaklanarak, taşıyıcı olmayan cephe kaplamalarının üretiminde eklemeli imalatın potansiyel kullanımını araştırmaktadır. Cephe kaplamaları bağlamında eklemeli imalatın uygulanması incelenir ve konvansiyonel üretim yöntemlerine uygulanabilir bir alternatif olup olamayacağı değerlendirilir. Tez, metodolojik olarak Türkiye ve Avrupa Birliği'ndeki üreticilerle yapılan anketleri içeren bir saha çalışmasını, üretim yöntemlerinin literatüre dayalı bir karşılaştırmasıyla birleştirir. Bu yaklaşım aracılığıyla, cephe kaplaması üretiminde hem konvansiyonel hem de eklemeli imalat metodlarına ilişkin mevcut uygulamaların, avantajların ve zorlukların belirlenmesi ve analiz edilmesi amaçlanmaktadır. Bu tezin bulguları, inşaat sektöründe eklemeli imalatın potansiyeli hakkında daha kapsamlı bir anlayış sağlamayı ve literatür incelemeleri ve saha çalışmaları yoluyla geleceğe yönelik projeksiyonlar oluşturmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
“Additive manufacturing”(AM), based on the layer-by-layer model, has undergone continuous development since its emergence in the late twentieth century and has been integrated into various industries. With its capacity to eliminate certain tools and stages conventionally required in manufacturing, additive manufacturing offers new approaches to design and manufacturing processes. In recent years, interest in AM has also spread to the field of construction, where its applications are still limited but are increasing. This thesis investigates the potential use of additive manufacturing in the manufacturing of non-load-bearing facade cladding, focusing particularly on metal and polymer materials. The application of additive manufacturing in the context of facade claddings is examined and whether it can be a viable alternative to conventional manufacturing methods is assessed. The thesis methodologically combines a field study including surveys with manufacturers in Türkiye and the European Union with a literature-based comparison of manufacturing methods. Through this approach, it aims to identify and analyse current practices, advantages and challenges of both conventional and additive manufacturing methods in facade cladding manufacturing. The findings of this thesis serve to provide a more comprehensive understanding of the potential of additive manufacturing in the construction industry and to create future projections through literature reviews and field studies.