Karbonmonoksit intoksikasyonunda glukoz/laktat oranı prognoz göstergesi midir?
Is glucose/lactate ratio a prognosis indicator in carbon monoxide intoxication?
  1. Tez No: 958034
  2. Yazar: AHMET ERGUN ERCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SANİYE GÖKNİL ARI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Karbonmonoksit zehirlenmesi, glukoz/laktat oranı, hiperbarik oksijen, prognostik belirteç, ROC analizi, Carbon monoxide poisoning, glucose/lactate ratio, hyperbaric oxygen, prognostic biomarker, ROC analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Konya Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Bu çalışmada, karbonmonoksit (CO) zehirlenmesi nedeniyle acil servise başvuran hastalarda glukoz/laktat oranının prognostik belirteç olarak kullanılabilirliği değerlendirilmiştir. Ayrıca, nazal oksijen ve hiperbarik oksijen tedavi yöntemleri arasındaki klinik ve laboratuvar parametreler karşılaştırılmıştır. CO zehirlenmesi, hipoksi ve metabolik bozukluklara yol açarak ciddi morbidite ve mortaliteye neden olabilmektedir. Bu nedenle, etkin ve erken prognostik belirteçlerin tespiti tedavi ve hasta takibi açısından büyük önem taşımaktadır. Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Konya Şehir Hastanesi Acil Servisine 22.09.2020 – 01.04.2024 tarihleri arasında CO zehirlenmesi tanısıyla başvuran 395 hasta retrospektif olarak incelenmiştir. Hastaların demografik, klinik ve laboratuvar verileri elektronik kayıt sisteminden elde edilmiştir. Hastalar ayaktan taburcu edilen ve yatarak tedavi görenler şeklinde, ayrıca nazal oksijen ve hiperbarik oksijen alanlar olarak iki farklı şekilde gruplandırılmıştır. Glukoz/laktat oranının prognostik değeri ROC analizi ile değerlendirilmiş ve bağımsız belirleyiciler lojistik regresyon ile incelenmiştir. Bulgular: Glukoz/laktat oranı ile laktat düzeyi arasında anlamlı ve güçlü negatif korelasyon saptanmıştır (r = –0.850, p < 0.001). Hiperbarik oksijen tedavisi gören hastalarda glukoz/laktat oranı nazal oksijen grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha düşüktür (p = 0.004). ROC analizi sonuçlarında glukoz/laktat oranı için AUC 0.610 olarak belirlenmiş olup, 50.23 kesme değeri ile %65.2 spesifite ve %53.2 sensitivite göstermiştir. Lojistik regresyon analizinde glukoz/laktat oranı, CRP ve COHb düzeyleri, tedavi türünü bağımsız olarak öngörmede anlamlı bulunmuştur (p < 0.05). Sonuç: Glukoz/laktat oranı, karbonmonoksit zehirlenmesi olgularında hiperbarik oksijen tedavisi ihtiyacının belirlenmesinde potansiyel bir biyobelirteç olarak ortaya çıkmaktadır. Laktat düzeyine kıyasla daha dengeli ve metabolik yanıtı bütüncül gösteren bir parametre olması nedeniyle klinik uygulamada faydalı olabilir. Ancak, bu bulguların prospektif ve çok merkezli çalışmalarda doğrulanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the prognostic utility of the glucose/lactate ratio in patients presenting to the emergency department with carbon monoxide (CO) poisoning. Furthermore, it aimed to compare clinical and laboratory parameters between different treatment modalities, specifically nasal oxygen therapy and hyperbaric oxygen therapy. CO poisoning causes hypoxia and metabolic disturbances, leading to significant morbidity and mortality. Therefore, identifying effective early prognostic biomarkers is critical for patient management and treatment optimization. Methods: This single-center retrospective cohort study included 395 patients admitted to the Emergency Department of Konya City Hospital with CO intoxication between September 22, 2020, and April 1, 2024. Demographic, clinical, and laboratory data were extracted from hospital electronic records. Patients were classified into groups based on disposition (discharged vs. hospitalized) and treatment type (nasal oxygen vs. hyperbaric oxygen). The prognostic performance of the glucose/lactate ratio was assessed using receiver operating characteristic (ROC) curve analysis, and independent predictors of treatment modality were identified using logistic regression. Results: A strong and significant negative correlation was found between the glucose/lactate ratio and lactate levels (r = –0.850, p < 0.001). Patients receiving hyperbaric oxygen therapy had significantly lower glucose/lactate ratios compared to those receiving nasal oxygen therapy (p = 0.004). ROC analysis revealed an area under the curve (AUC) of 0.610 for the glucose/lactate ratio, with a cut-off value of 50.23, yielding 65.2% specificity and 53.2% sensitivity. Logistic regression analysis identified glucose/lactate ratio, CRP, and COHb levels as independent predictors of treatment modality (p < 0.05). Conclusion: The glucose/lactate ratio may serve as a promising prognostic biomarker in CO poisoning cases, particularly for predicting the need for hyperbaric oxygen therapy. Compared to lactate alone, it potentially offers a more balanced and comprehensive reflection of the metabolic response. Confirmation of these findings through prospective, multicenter studies is necessary to support its integration into clinical practice.