Doğa temelli ses farkındalık programının, erken okuryazarlık ve erken matematik becerileri üzerine etkisinin incelenmesi
An investigation of the effects of a nature-based phonological awareness program on early literacy and early mathematics skills
  1. Tez No: 958063
  2. Yazar: DAVUT AÇAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN TAYYAR ÇELİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Erken çocukluk, Doğa temelli eğitim, Ses farkındalığı, Erken okuryazarlık, Erken matematik, Early childhood, Nature-based education, Phonological awareness, Early literacy, Early mathematics
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, okul öncesi dönemde uygulanan doğa temelli ses farkındalık programının çocukların erken okuryazarlık ve erken matematik becerilerine etkisini incelemektir. Materyal ve Metot: Çalışmada, öntest-sontest-kalıcılık testi içeren ve kontrol grubu bulunan deneysel bir desen kullanılmıştır. Çalışma grubu, Hakkari ili merkezinde bulunan bağımsız anaokuluna devam eden 5 yaş grubu çocuklar arasından seçilmiş; 15 çocuk deney grubuna, 15 çocuk ise kontrol grubuna dâhil edilmiştir. Veri toplama araçları olarak Anasınıfı Çocuklarına Yönelik Erken Okuryazarlık Testi (EROT) ve Anasınıfı Çocuklarına Yönelik Erken Matematik Becerileri Değerlendirme Aracı (MATBED) kullanılmıştır. Deney grubuna, 10 hafta süresince haftada iki etkinlik şeklinde doğa temelli ses farkındalık programı uygulanmıştır. Kontrol grubuna ise mevcut okul programı dışında herhangi bir uygulama yapılmamıştır. Nicel veriler, iki faktörlü ANOVA ve bağımsız örneklemler t-testi ile analiz edilmiştir. Kalıcılık etkisini değerlendirmek amacıyla deney grubunun üç zamanlı ölçümleri tekrarlı ölçümler için ANOVA ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Uygulanan program sonrasında deney grubundaki çocukların hem erken okuryazarlık hem de erken matematik becerilerinde anlamlı düzeyde gelişim gösterdiği; bu gelişimin kalıcı olduğu ve öğretmen görüşlerinin programın etkililiğini desteklediği bulunmuştur. Sonuç: Doğa temelli ses farkındalık programı, okul öncesi dönemde çocukların erken akademik becerilerini destekleyici etkiler göstermektedir. Programın, çok boyutlu gelişimi destekleyen içerik yapısıyla ilkokula hazırlık sürecine katkı sunduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to examine the effects of a nature-based phonological awareness program implemented during the preschool period on children's early literacy and early mathematics skills. Materials and Methods: A quasi-experimental design with pre-test, post-test, and retention test including a control group was employed. The study group consisted of 30 five-year-old children attending an independent kindergarten in the city center of Hakkari. Fifteen children were assigned to the experimental group and fifteen to the control group. The data collection tools included the Early Literacy Test for Kindergarten Children (EROT) and the Early Mathematics Skills Assessment Tool for Kindergarten Children (MATBED). The experimental group participated in a nature-based phonological awareness program for 10 weeks, with two activities conducted per week. No intervention was applied to the control group beyond the standard curriculum. Quantitative data were analyzed using two-way ANOVA and independent samples t-test. In order to evaluate retention, repeated measures ANOVA was applied to the three measurements taken from the experimental group. Findings: The results indicated that children in the experimental group showed significant improvement in both early literacy and early mathematics skills compared to the control group. These gains were found to be sustained over time, and teacher feedback supported the effectiveness and applicability of the program. Conclusion: The nature-based phonological awareness program demonstrated positive effects in supporting preschool children's early academic skills. The program contributed to school readiness through its content, which supports multidimensional development.