Kaptopril yüklü oral strip formülasyonu geliştirilmesi ve in vitro karakterizasyonu
Development and in vitro characterization of a captopril-loaded oral strep formulation
  1. Tez No: 958182
  2. Yazar: EZGİ UÇAR ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EVRİM AKYIL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Kaptopril, Hipertansiyon, Oral film, Kollicoat IR®, Hidroksiprpil metilselüloz, Captopril, Hypertension, Oral film, Kollicoat IR®, Hydroxyprpil methylcellulose
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Kaptopril; hipertansiyon, miyokard enfarktüsü ve konjestif kalp yetmezliği gibi hastalıklarda kullanılan bir anjiyotensin dönüştürücü bir enzim inhibitörüdür. Hipertansiyon tedavisinde kullanım için bulunan ilk oral anjiyotensin dönüştürücü enzimdir. Oral ilaç kullanımında hasta kullanımını kolaylaştırmak ve hızlı bir etki sağlamak amacıyla 5 mg kaptopril içeren oral film formülasyonunu geliştirirken aynı zamanda karakterizasyon çalışmaları yapılmıştır. Uygun koşullarda oral film oluşturmak için polimer olarak kollicoat IR® ve hidroksipropil metilselüloz (HPMC) kullanılmıştır. Ayrıca plastikleştirici olarak polietilen glikol 400 (PEG 400), yüzeyi etkinleştiren madde olarak Tween 80® eklenmiştir. Oluşan filmlerin karakterizasyon çalışmaları ile birlikte kaptopril etkin maddesine ait olan validasyon çalışmaları yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Captopril is an angiotensin-converting enzyme inhibitor used to treat conditions such as hypertension, myocardial infarction and congestive heart failure. It was the first oral angiotensin-converting enzyme found for the treatment of hypertension. To facilitate patient use and provide rapid onset of action, characterization studies were conducted during development of an oral film formulation containing 5 mg captopril. Collicoate IR® and hydroxypropyl methylcellulose (HPMC) were used as polymers to form oral films under appropriate conditions. Polyethylene glycol 400 (PEG 400) and the surfactant Tween 80® were added as plasticizers. Validation studies for the active ingredient captopril were performed along with characterization studies of the formed films.