Determination of competitive strategies of material and system suppliers for the new shipbuilding industry
Yeni gemi inşa sanayi için malzeme ve sistem tedarikçilerinin rekabet stratejilerinin belirlenmesi
  1. Tez No: 958236
  2. Yazar: MAHİNUR YAZICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN GENCER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, Gemi Mühendisliği, İşletme, Marine, Marine Engineering, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Gemi inşa, rekabet stratejileri, tedarik zinciri, dijitalleşme, sürdürülebilirlik, Shipbuilding, competitive strategies, supply chain, digitalization, sustainability
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Piri Reis Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'nin yeni gemi inşa sanayiinde faaliyet gösteren malzeme ve sistem tedarikçilerinin rekabet stratejilerini dijitalleşme, sürdürülebilirlik ve lojistik kapsamındaki gelişmeler çerçevesinde analiz etmektir. Araştırmada Porter'ın genel stratejileri (maliyet liderliği, farklılaşma ve odaklanma) temel alınmış; nicel yöntemle, 305 katılımcıya uygulanan standartlaştırılmış anket yoluyla veri toplanmıştır. Elde edilen bulgular, farklılaşma ve inovasyon stratejilerine yönelim olduğunu; cinsiyet, eğitim, deneyim ve firma ölçeği gibi demografik değişkenlerin stratejik tercihler üzerinde anlamlı etkiler yarattığını göstermektedir. Ayrıca dijital teknolojiler, sürdürülebilir lojistik uygulamaları ve müşteri ilişkileri yönetiminin rekabet avantajını artırdığı sonucuna ulaşılmıştır. Çalışma, tedarik zinciri zorlukları ve devlet desteklerinin stratejik yönelimler üzerindeki etkilerini de ortaya koyarak, sektöre yönelik pratik ve akademik katkılar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the competitive strategies of material and system suppliers operating in Turkey's new shipbuilding industry within the framework of developments in digitalization, sustainability, and logistics. The research is based on Porter's generic strategies (cost leadership, differentiation, and focus) and employs a quantitative method. Data were collected through a standardized survey conducted with 305 participants. The findings reveal a strategic orientation toward differentiation and innovation, and indicate that demographic variables such as gender, education, experience, and company scale have significant effects on strategic preferences. Moreover, it was concluded that digital technologies, sustainable logistics practices, and customer relationship management enhance competitive advantage. By also addressing the impact of supply chain challenges and governmental support on strategic orientations, the study provides both practical and academic contributions to the sector.