Could i satiate the absence in me?: A glance to the dreams of the people with disordered eating habits
İçimdeki yokluğu doyurabilir miyim?: Bozulmuş yeme davranışı olan kişilerin rüyalarına bir bakış
  1. Tez No: 958319
  2. Yazar: CEREN ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALEV ÇAVDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Yeme Bozuklukları, Bozulmuş Yeme Davranışı, Psikiyatrik Tanı, Rüyalar, Rüya Temaları, Eating Disorder, Disordered Eating Habits, Psychiatric Diagnosis, Dreams, Dream Themes
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışma, bozulmuş yeme alışkanlıklarına sahip bireylerin rüya içeriklerinin, bu tür eğilimlere sahip olmayan bireylerden farklılaşıp farklılaşmadığını incelemeyi amaçlamıştır. Toplamda 214 katılımcı Demografik Bilgi Formunu, Yeme Bozukluğu Değerlendirme Ölçeği– 13 (EDE – Q – 13) ve Rüya Temaları Ölçeği'ni doldurmuştur. Ön analizler, yaş, cinsiyet ve psikiyatrik tanının rüya temalarını anlamlı şekilde etkilediğini göstermiştir; bu değişkenler ana analizlerde kontrol edilmiştir. Bozulmuş yeme davranışları ve psikiyatrik tanının hem birleşik hem de bireysel etkilerini gözlemlemek amacıyla yeni bir gruplama değişkeni oluşturulmuştur. MANOVA analizlerinden elde edilen sonuçlar, psikiyatrik tanısı olan ve yüksek düzeyde bozulmuş yeme davranışı gösteren bireylerin, psikiyatrik tanısı olmayan ve düşük düzeyde bozulmuş yeme davranışı gösteren bireylere kıyasla anlamlı derecede daha fazla negatif, anksiyete, korku ve engellenme temalı rüyalar gördüğünü ortaya koymuştur. Ayrıca, psikiyatrik tanısı olmayan ancak yüksek düzeyde bozulmuş yeme davranışı gösteren katılımcılar, psikiyatrik tanısı olmayan ve düşük düzeyde yeme bozukluğu davranışı gösteren bireylere kıyasla anlamlı derecede daha fazla anksiyete temalı rüyalar bildirmiştir. Bozulmuş yeme davranışının psikiyatrik tanı ile birlikte görülmesi, anksiyete ve korku temalı rüyalarla ilişkili bulunmuştur. Elde edilen bulgular, psikanalitik kuramlar ve çağdaş rüya kuramları çerçevesinde yorumlanmıştır.Genel olarak bulgular, bozulmuş yeme davranışlarının, altta yatan duygusal çatışmaları, olası travma kalıntılarını ve savunma süreçlerini yansıtan belirli rüya örüntüleriyle ilişkili olabileceğini göstermektedir. Bu sonuçlar, rüyaların psişik dinamikleri anlamadaki sembolik değerine işaret etmekte ve hem klinik hem de klinik dışı örneklemlerde rüya içeriği üzerine yapılacak ileri araştırmalar için yeni yönler önermektedir.
Özet (Çeviri)
The present study aimed to examine whether individuals with disordered eating habits differ in their dream content compared to those without such tendencies. A total of 216 participants completed a Demographic Information Form, the Eating Disorder Examination Questionnaire – 13 (EDE – Q – 13), and the Dream Themes Scale. Preliminary analyses indicated that age, gender, and psychiatric diagnosis significantly affected dream themes; these variables were then controlled in the main analyses. A new grouping variable was created to observe both the combined and individual effects of disordered eating and psychiatric diagnosis. Results from MANOVA analyses revealed that individuals with psychiatric diagnosis and high disordered eating habits had significantly more negative-, anxiety-, fear-, and inhibition-themed dreams compared to individuals with no psychiatric diagnosis and low disordered eating habits. Additionally, participants with no psychiatric diagnosis high disordered eating habits reported significantly more anxiety-themed dreams compared to individuals with no psychiatric diagnosis low disordered eating habits. Disordered eating combined with psychiatric diagnosis was also found to be related to anxiety-, and fear- related dream themes. These differences were interpreted using psychoanalytical theories, as well as contemporary dream theories. Overall, the findings suggest that disordered eating behaviors may be associated with specific dream patterns, reflecting underlying emotional conflicts, possible trauma residues, and defensive processes. These results highlight the symbolic value of dreams in understanding psychic dynamics and suggest new directions for further research on dream content in clinical and non-clinical populations.