Digital transformation and industrial modernization in Côte d'Ivoire
Fildişi Sahili'nde dijital dönüşüm ve endüstriyelmodernizasyon
- Tez No: 958366
- Danışmanlar: Assoc. Prof. BAHAR ERDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Dijital Dönüşüm, Sanayi Modernizasyonu, Fildişi Sahili, KOBİ'ler, Nitel Araştırma, Teknoloji Benimseme, Kalkınma, Digital Transformation, Industrial Modernization, Côte D'ivoire, Smes, Qualitative Research, Technological Adoption, Development
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: OSTİM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanayi Politikaları ve Teknoloji Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ekonomi ve Yönetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu tez, önemli ekonomik ve teknolojik değişimlerden geçen gelişmekte olan bir ülke olan Fildişi Sahili'nde dijital dönüşümün sanayi sektörlerinin modernleşmesindeki rolünü incelemektedir. Dijitalleşme, sanayi rekabetçiliği ve verimliliği için önemli bir araç olarak kabul edilse de, Fildişi Sahili bağlamında uygulaması her sektörde aynı düzeyde değildir. Çalışmanın amacı, seçilen sektörlerde dijital dönüşümün başlıca etkenlerini, zorluklarını ve etkilerini belirlemektir. Bu amaçla, nitel bir yöntem benimsenmiş ve telekomünikasyon, bankacılık ve küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ'ler) gibi kilit sektörlerde faaliyet gösteren şirketler ulusal stratejiler ve kurumsal raporlar vebelgeler üzerinden analiz edilmiştir. Araştırma bulguları, telekom ve bankacılık gibi bazı sektörlerin dijital entegrasyonda ilerleme kaydettiğini; ancak birçok KOBİ'nin dijital beceri eksikliği, yüksek altyapı maliyetleri ve değişime karşı direnç gibi sorunlarla karşı karşıya olduğunu ortaya koymuştur. Sonuç olarak, dijital dönüşümün, uygun eğitim programları, geliştirilmiş altyapı ve kapsayıcı politikalarla desteklenmesi halinde, Fildişi Sahili'nde sanayinin modernleşmesine büyük katkı sağlayabileceği sonucuna varılmıştır. Ayrıca, dijital stratejilerin yerel koşullara göre uyarlanmasının ve bölgedeki başarılı modellerden ders çıkarılmasının önemi vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the role of digital transformation in the modernization of industrial sectors in Côte d'Ivoire, a developing country undergoing significant economic and technological change. While digitalization is increasingly recognized as a lever for industrial competitiveness and efficiency, its implementation in the Ivorian context remains uneven. The study aims to identify the main drivers, challenges, and impacts of digital transformation across selected industries. A qualitative methodology was adopted, based on case study with actors from key sectors including telecommunications, banking, and small and medium-sized enterprises (SMEs) alongside documentary analysis of national strategies and institutional reports. The findings reveal that while certain sectors, particularly telecoms and banking, are advancing in digital integration, many SMEs face persistent barriers such as limited digital skills, high infrastructure costs, and resistance to change. The study concludes that digital transformation can significantly contribute to industrial modernization in Côte d'Ivoire if accompanied by targeted training programs, improved infrastructure, and inclusive policy frameworks. It also emphasizes the importance of adapting digital strategies to local realities and drawing lessons from successful regional models.