Anevrizmatik subaraknoid kanamalı hastalarda akıllı saat ile ölçülen uyku kalitesinin klinik seyir ve prognozla ilişkisi
Relationship between sleep quality measured by a smartwatch and clinical course and prognosis in patients with aneurysmatic subarachnoid hemorrhage
  1. Tez No: 958633
  2. Yazar: RUBEYSA ŞENGÜN ŞENSOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGEN GÖNENÇ ÇEKİÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Subaraknoid kanama, Uyku kalitesi, Akıllı saat, Prognoz
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Trabzon Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
GİRİŞ: Subaraknoid kanamalı (SAK) hastalarda uyku bozukluklarının sık görüldüğü bilinmekle birlikte uyku kalitesinin klinik prognoz ve komplikasyonlarla ilişkisi yeterince aydınlatılamamıştır. Bu çalışma SAK geçiren hastalarda akut dönemde objektif olarak ölçülen uyku kalitesinin klinik seyir ve kısa dönem prognoz ile ilişkisini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. GEREÇ VE YÖNTEM: Prospektif olarak yürütülen bu gözlemsel çalışmaya SAK tanısı ile izlenen 38 hasta dahil edildi. Hastaların uyku takibi Mi Band 6 cihazı ve Zepp Life uygulaması kullanılarak yapıldı. Uygulamanın verdiği uyku puanı esas alınarak hastalar iki gruba ayrıldı: iyi uyuyanlar (skor ≥70) ve kötü uyuyanlar (skor 0,05). SONUÇ: SAK hastalarının büyük çoğunluğunda uyku kalitesi bozulmaktadır. Uygun teknolojilerle yapılan uyku takibi bu hastalarda prognozu öngörmeye yardımcı olabilir ve bireyselleştirilmiş bakım planlarının oluşturulmasında değerli bir araç olarak kullanılabilir. Akut dönemde hastane içi tedavi sürecinde uyku kalitesini artırmaya yönelik müdahaleler prognozu iyileştirebilir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTİON: Although sleep disturbances are known to be common in patients with subarachnoid hemorrhage (SAH), the relationship between sleep quality and clinical prognosis or complications has not been fully elucidated. This study aims to evaluate the association between objectively measured sleep quality during the acute phase and clinical course and short-term prognosis in patients with SAH. MATERİALS AND METHODS: This prospective observational study included 38 patients diagnosed with SAH. Sleep was monitored using the Mi Band 6 device and the Zepp Life application. Based on the sleep score provided by the application, patients were divided into two groups: good sleepers (score ≥70) and poor sleepers (score 0.05). CONCLUSİON: A significant proportion of SAH patients experience impaired sleep quality. Objective sleep monitoring using accessible technologies may help predict prognosis and serve as a valuable tool in developing individualized care strategies. Interventions aimed at improving sleep quality during the acute in-hospital treatment period may contribute to better outcomes. KeyWords: Subarachnoid hemorrhage, Sleep quality, Smartwatch, Prognosis