Öğretim elemanların uzaktan eğitime ilişkin deneyim ve özyeterlilik algılarının incelenmesi
Examination of instructors' experiences and self-efficacy perceptions on distance education
- Tez No: 958632
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BUKET KİP KAYABAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yaşam boyu öğrenme, Açık ve uzaktan öğrenme, Uzaktan eğitim, Uzaktan eğitim özyeterlilik algısı, Lifelong learning, Open and distance learning, Distance learning, Distance education self-efficacy perception
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uzaktan Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uzaktan Eğitim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Araştırmanın amacı, yükseköğretimde görev yapmakta olan öğretim elemanlarının uzaktan eğitime yönelik deneyim ve özyeterlilik algılarının incelenmesidir. Araştırmada, nitel araştırma desenlerinden durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcıları, amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme ile belirlenmiştir. Araştırmanın katılımcılarını, 2024-2025 eğitim-öğretim yılı güz yarıyılında Türkiye'deki bir devlet üniversitesinin eğitim fakültesinde meslek bilgisi seçmeli derslerini uzaktan eğitimle yürüten 11 öğretim elemanı oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri, yarı-yapılandırılmış görüşmelerle toplanmıştır. Araştırmada toplanan veriler, içerik analiziyle çözümlenmiştir. Araştırma bulguları doğrultusunda, uzaktan eğitimde giriş etkinliklerinin düzenlenmesi, uzaktan eğitimde gelişme etkinliklerinin düzenlenmesi, aktif katılımı sağlamaya yönelik gerçekleştirilen öğretim yöntemleri ve etkinlikler, iletişim ve etkileşim, duyuşsal etkinlikler, olumsuz davranışların yönetimi, zaman yönetimi, teknoloji kullanımı, uzaktan eğitim yoluyla işlenen derslerde yer verilen değerlendirme etkinlikleri, materyal seçimi, derse devam durumu, uzaktan eğitim sürecindeki yaşanan zorluklar, pandemi sırasında ve pandemi sonrasındaki değişimler, uzaktan eğitime yönelik öz yeterlilikler ve uzaktan eğitime yönelik geliştirilmesi gereken yeterlilikler olmak üzere 15 tema oluşturulmuştur. Araştırma sonuçları doğrultusunda, uygulayıcılara ve araştırmacılara yönelik çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to examine the experiences and self-efficacy perceptions of instructors working in higher education towards distance education. Case study design, one of the qualitative research designs, was used in the study. The participants of the study were determined by criterion sampling, one of the purposeful sampling methods. The participants of the study consisted of 11 instructors who carried out vocational knowledge elective courses with distance education in the faculty of education of a state university in Turkey in the autumn semester of the 2024-2025 academic year. The data of the study were collected through semi-structured interviews. The data collected in the study were analysed by content analysis. In line with the findings of the research, 15 themes were formed: Organisation of introductory activities in distance education, organisation of progress activities in distance education, teaching methods and activities carried out to ensure active participation, communication and interaction, affective activities, management of negative behaviours, time management, use of technology, evaluation activities included in courses taught through distance education, material selection, course attendance, difficulties experienced in the distance education process, changes during and after the pandemic, self-efficacies for distance education and competencies that need to be developed for distance education. In line with research conclusions, various suggestions were presented for practitioners and researchers.